Bacteris

Nova alerta, l’estreptococ A: què se’n sap i què recomanen els pediatres

Sanitat es manté en «vigilància activa» després dels casos d’infecció reportats a Espanya

Nova alerta, l’estreptococ A: què se’n sap i què recomanen els pediatres

123RF

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La incidència d’infecciones respiratòries manté Sanitat en situació de «vigilància activa». Després dels dos menors morts i els casos reportats a la Comunitat de Madrid, els pediatres informen de quina és la situació actual a Espanya respecte a l’estreptococ A, un bacteri la infecció del qual pot derivar en una malaltia invasiva. Entre els símptomes d’aquesta afecció, que afecta sobretot nens i nenes, es troben el mal de coll, la febre i la inflamació de les amígdales.

Malgrat que la majoria de nens i nenes solen presentar patologies lleus d’aquestes infeccions, al Regne Unit, on s’han notificat fins a 16 morts per ‘streptococcus’, ja han emès una alerta sanitària.

Evolució a Espanya

Malgrat que les estadístiques mostren un lleu descens en la incidència de casos per infeccions respiratòries, els dos menors morts i els 14 casos de nens d’entre 1 i 12 anys registrats a la Comunitat de Madrid des de l’octubre passat han posat en alerta el país. Per ara, Sanitat es manté en estat de «vigilància activa», i continuen obtenint dades sobre el nombre de pacients amb aquesta malaltia per comparar-los amb els d’anys anteriors.

Símptomes i recomanacions

Tal com expliquen els especialistes, l’‘Streptococcus pyogenes’ és un bacteri conegut entre els sanitaris, els efectes del qual es propaguen per vies semblants a les de la covid, ja siguin gotetes respiratòries, contacte amb les mucoses oral o nasal, o amb exsudats de lesions cutànies. Malgrat que aquests bacteris solen tenir conseqüències lleus, com infeccions de coll, de la pell, de ferides i escarlatina, poden donar-se casos que la malaltia derivi en una infecció invasiva.

Per aquesta raó, els metges recomanen acudir a urgències en cas que empitjorin els símptomes de febre alta o dificultats respiratòries. S’ha de destacar que la infecció de l’estreptococ es pot transmetre fins a 24 hores després d’haver completat el tractament antibiòtic amb penicil·lina o amoxicil·lina, per la qual cosa és aconsellable mantenir mesures higièniques com rentar-se les mans i fins i tot utilitzar mascareta en cas de presentar símptomes.

Alerta des del Regne Unit

Notícies relacionades

Tot i que la situació a Espanya es manté estable, al Regne Unit hi ha certa preocupació per les dades sobre la propagació de l’estreptococ. Des de principis de desembre s’ha registrat un augment significatiu del nombre d’infeccions, a més de la mort de cinc menors de 10 anys. Mentre que les xifres d’anys anteriors se situaven sobre els 146 casos, la tercera setmana de novembre es va arribar a 816 contagiats.

Aquest augment de gairebé dos punts en la incidència de nens d’entre 0 i 4 anys ha portat les autoritats sanitàries a emetre una «alerta dirigida als metges, però no a la població».