Increment de la grip

Salut inverteix 45 milions d’euros per reforçar els centres a l’hivern

  • La conselleria presenta el Pla Integral d’Urgències de Catalunya 2022-23 en un moment en què creix la pressió dels sanitaris amb la vaga convocada al gener

Salut inverteix 45 milions d’euros per reforçar els centres a l’hivern

Norma Vidal / ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Salut de Catalunya invertirà 45 milions d’euros per reforçar centres de primària, hospitals i sociosanitaris durant l’hivern, amb la possibilitat de contractar professionals per als mesos de més fred i de més virus respiratoris.

El conseller de Salut, Manel Balcells, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, han presentat aquest dimarts al CUAP Casernes de Barcelona les accions per millorar la resposta de la xarxa sanitària a l’increment de demanda durant el període d’hivern, en un moment en què creix la pressió dels sindicats amb la vaga convocada els dies 25 i 26 de gener.

Balcells ha destacat que aquest Pla Integral d’Urgències de Catalunya 2022-23 (PIUC) posa el focus sobretot a donar la «importància necessària» a l’atenció primària (que també atén urgències) a les portes d’un hivern en què es preveu un creixement de la grip, amb un pic per Nadal, i també de la covid, segurament més tard.

«Fem un esforç addicional en l’atenció primària i l’igualem en l’atenció hospitalària durant una temporada que es preveu complicada», ha destacat el conseller.

Ha detallat que Salut multiplica per cinc els recursos de l’anterior pla d’hivern per a la primària, i passa de 3,6 a 16 milions. Balcells ha assegurat que aquesta dotació equival «de mitjana a una metgessa, una infermera i un administratiu per centre de primària».

Depenent de la situació de cada centre, podrà optar per destinar aquests recursos a contractar personal per als quatre mesos d’hivern o per redistribuir-ne la plantilla.

Tanmateix, en un moment de carència generalitzada de personal al mercat, especialment metges, Balcells no ha concretat quantes contractacions temporals es portarien a terme, perquè és una decisió que ha deixat en mans de l’autonomia de cada centre.

Més recursos

El nou pla d’hivern també destina 16 milions d’euros a l’atenció hospitalària i tres milions a la sociosanitària.

Notícies relacionades

A més, Salut contempla un pla de contingència addicional de 10 milions d’euros: 8 milions serien per cobrir en cas de necessitat increments en recursos hospitalaris, sociosanitaris, de salut mental i addicions, i els 2 milions restants per augmentar el transport sanitari.

La totalitat de l’import del PIUC 2022-23 és de 45 milions d’euros, cosa que suposa un increment de 31 milions d’euros respecte al pla anterior.