Anunci de la Conselleria de Salut

Catalunya tindrà un centre de teràpies avançades per a malalties greus

  • Pivotarà sobre el Banc de Sang i Teixits i inclourà des d’assajos clínics fins al desenvolupament de fàrmacs per a la medicina regenerativa i alguns tipus de càncer

Catalunya tindrà un centre de teràpies avançades per a malalties greus

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya tindrà un centre nacional de teràpies avançades, que són la gran esperança per tractar malalties greus. El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació d’aquest centre, que pivotarà sobre el Banc de Sang i Teixits, una empresa pública de la Conselleria de Salut. El projecte es presentarà d’aquí a dos mesos («tres com a màxim», segons el conseller Manel Balcells) i s’hi invertiran, com a mínim, uns 20 milions d’euros anuals des del 2023 i fins al 2025.

«Les teràpies avançades són un medicament d’ús humà basat en el tractament amb cèl·lules en el cas de les teràpies cel·lulars o amb gens en el cas de teràpies gèniques o teixits. Serveixen per a la medicina regenerativa, per a alguns tipus de càncer i per a malalties rares», ha assenyalat el conseller de Salut, Manel Balcells, després de la roda de premsa del Consell Executiu. «[Amb la creació d’aquest centre] no estem pensant en una gran obra, ni en un espai físic, sinó en un treball de xarxa aprofitant les competències que ja tenim», ha aclarit.

Una de les teràpies avançades més en voga en els últims anys són les CAR-T: unes immunoteràpies que, a Espanya, de moment estan dirigides al mieloma múltiple o a la leucèmia limfoblàstica aguda. Els hospitals Clínic i Sant Pau, de Barcelona, són els únics del país que fabriquen ja les seves pròpies CAR-T. El Ministeri de Sanitat va començar a finançar la del Clínic el febrer del 2021, de manera que aquest revolucionari tractament (que consisteix a modificar genèticament la sang del malalt) ja forma part de la cartera de serveis del sistema sanitari públic espanyol.

«Tothom parla de les cèl·lules mare, de la cirurgia regenerativa, de les cèl·lules CAR-T que s’utilitzen per tractar alguns tipus de càncer. Quan parlem de teràpies avançades ens referim a aquestes teràpies cel·lulars i gèniques que estan tenint molta acollida per curar malalties sense solució», ha explicat el conseller.

Dels assajos als fàrmacs

Segons Balcells, el centre n’ha de garantir l’«accés» als pacients, «incrementar» la capacitat dels hospitals per fer assajos clínics i «definir l’escalat industrial» d’aquestes teràpies. Un centre d’aquest tipus s’encarregaria així des dels assajos clínics fins al desenvolupament de fàrmacs.

«Catalunya disposa d’un nivell científic altíssim en aquestes teràpies i en bioenginyeria mèdica comparable a qualsevol país europeu. Però, a més, tenim un teixit hospitalari de primer nivell. Els dos hospitals a Espanya que han assajat amb CAR-T són el Clínic i el Sant Pau», ha destacat Balcells. La «tendència mundial», ha precisat, es dirigeix cap a les teràpies avançades.

Notícies relacionades

Balcells ha destacat que Catalunya té un «potent ecosistema» i ‘start-ups’ que faran de «coixí». A més, ha assegurat que el futur centre català utilitzarà les «capacitats» del Banc de Sang i Teixits, sobre el qual «pivotarà la part preindustrial» del centre.

«Tenim les capacitats i tenim els actors per desenvolupar aquesta eina els pròxims mesos». El projecte estarà liderat pel Banc de Sang i Teixits, que presentarà un pla els pròxims mesos. Al gener o al febrer s’aprovarà el pressupost del centre per als anys 2023-2025.

Temes:

Govern