Al Col·legi Oficial de Metges (COMB)

Els metges inauguren un memorial per no oblidar el que va suposar la pandèmia

  • L’escultura ‘Nus’, de Joan-Pere Viladecans, simbolitza el dolor i la unió dels sanitaris durant la covid-19

  • Jaume Padrós aprecia «una relaxació excessiva» dels ciutadans davant el virus i els apressa a ser «responsables»

Els metges inauguren un memorial per no oblidar el que va suposar la pandèmia

Elisenda Pons

2
Es llegeix en minuts

Dolor, patiment, enfortiment del vincle de la professió i compromís és el significat de ’Nus’, una escultura original de l’artista Joan-Pere Viladecans que es v inaugurar dijous a l’exterior del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), al passeig de la Bonanova, on quedarà instal·lada. L’obra, visible des del carrer, s’ha realitzat en homenatge a la tasca i el compromís dels metges i a la resta de sanitaris durant la covid-19, especialment en record dels companys morts a causa del virus i aquells que encara n’arrosseguen seqüeles.

«És un memorial del que va significar la pandèmia per a la professió. No volem oblidar-ho», ha assenyalat el president del COMB, Jaume Padrós, a aquest diari. En un moment en què el virus torna a estar a l’alça (tot i que «no té res a veure amb fa un any o dos»), Padrós ha expressat la seva inquietud per l’«excessiva relaxació» que percep en la societat i també entre el col·lectiu sanitari a l’hora de protegir-se de la covid-19. «El virus ja no es percep tan agressiu i no hi ha la sensació d’amenaça. Però necessitem que la gent es continuï comportant responsablement: en espais tancats, la mascareta s’ha d’utilitzar i cal continuar vacunant-se», ha demanat.

‘Nus’ és una escultura realitzada en resina i acer inoxidable de dos metres i mig d’altura i 400 quilos. És, segons Joan-Pere Viladecans, «la figura d’un gran nus [que simbolitza la unió de sanitaris i pacients] enmig d’una corda tensada que neix d’un suport amb formes ambigües que, d’una banda, representen les onades del Mediterrani i, de l’altra, recorden elements que fan referència a virus, bacteris o microbis». «Vam veure el mal absolut, però també el bé absolut: el personal sanitari ho va donar tot i fins i tot va arriscar la seva vida», ha remarcat Padrós en la seva intervenció de cara al públic.

«Estàvem perduts»

En l’acte del COMB han sigut presents diferents metges. «Al principi era una situació tan desconeguda que estàvem perduts. Però la ciència ens va obrir el camí», deia Daniel Paredes, metge de família del CAP Navarcles. Ell, a més, va ser pacient i va estar ingressat a l’uci.

Notícies relacionades

«Jo m’aixecava al matí i havia de pensar que el que estàvem vivint no era una pel·lícula de por, sinó que era real», recordava Marta Vidal, internista de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. La «por» de contagiar la família, la «soledat» dels pacients... «I també recordo l’agraïment cap a nosaltres perquè el món s’havia aturat però nosaltres ens sentim molt útils», explicava Vidal.

Concert de Manu Guix

L’escultura ‘Nus’ es va presentar dijous en el marc d’un acte que va comptar també amb la presència del conseller de Salut, Manel Balcells, i de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, entre altres personalitats politicosanitàries. A més, el músic Manu Guix i integrants de l’orquestra de metges Ars Medica han fet l’acompanyament musical de l’acte.