Als centres d’atenció primària

Els més grans de 60 comencen a vacunar-se de les quartes dosis i la grip amb la pandèmia a l’alça

  • Aquest col·lectiu comença aquest dilluns a immunitzar-se junt amb les embarassades i persones amb diabetis i problemes cardiovasculars

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els més grans de 60 anys a Catalunya comencen aquest dilluns a vacunar-se de la quarta dosi de la covid i de la grip. Des del 10 d’octubre poden demanar cita per vacunar-se a través de La Meva Salut o trucant directament al seu centre d’atenció primària (CAP). La vacunació per a aquest col·lectiu, així com per als menors de 60 anys amb condicions de risc (embarassades i persones amb diabetis i problemes cardiovasculars) comença oficialment avui dilluns 17 d’octubre.

La immunització dels més grans de 60 anys arriba en un moment en què la covid està a l’alça. Tot i que no hi ha pressió hospitalària, els centres d’atenció primària (CAP) sí que veuen augmentar les visites, sense que per això hi hagi de moment cap tipus de saturació. El virus que més circula ara mateix és el rinovirus. No obstant, alguns epidemiòlegs han expressat ja la seva preocupació perquè la situació creixi més del previst, tal com està passant a França i a Alemanya, on el ministre de Sanitat va demanar ja tornar a les mascaretes en interiors.

En declaracions als periodistes davant el centre d’atenció primària (CAP) Sant Rafael de Barcelona, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha aclarit que aquest increment de la infecció tindrà una repercussió assistencial «menor» i un nombre de casos inferior que en onades anteriors de la pandèmia.

No obstant, ha insistit que aquells grups cridats a vacunar demanin cita per rebre la punxada perquè són les persones amb més risc de complicacions en cas d’emmalaltir tant de la grip com de covid-19. A més, les vacunes que estan administrant estan adaptades per a les subvariants d’òmicron BA.4 i BA.5, que són les que «majoritàriament» estan circulant a Catalunya en l’actualitat.

Després dels geriàtrics

Per sobre de 60 anys a Catalunya hi ha uns tres milions de persones aproximadament, dels quals unes 440.000 tenen més de 80 anys: des de l’inici de la vacunació de segones dosis de reforç s’ha inoculat el 38% d’aquesta franja d’edat i més d’un 80% d’usuaris de residències.

Notícies relacionades

Els primers a vacunar-se de les quartes dosis de la covid i de la grip van ser els avis en geriàtrics i, a continuació, els més grans de 80 anys. El 26 de setembre, la vacunació de la covid-19 a Catalunya va tornar al seu punt de partida: la residència de gent gran Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), on Josefa Pérez havia rebut dos anys abans la primera vacuna contra el coronavirus.

Tot i que la vacunació «avança a bon ritme», Cabezas ha reconegut que la demanda per rebre aquesta segona dosi de reforç a la franja de 60 a 79 anys està més continguda, per la qual cosa ha demanat a aquestes persones que demanin cita per vacunar-se.