Drets de les dones

Catalunya amplia fins a les 14 setmanes el termini per a l’avortament farmacològic

Argimon reconeix que han d’incrementar l’accessibilitat d’aquest dret

Catalunya amplia fins a les 14 setmanes el termini per a l’avortament farmacològic

Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que el nou Protocol per a l’atenció a les dones que sol·liciten una interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) a Catalunya amplia l’avortament farmacològic fins a les 14 setmanes, que fins ara es podia practicar fins a les nou setmanes.

Ho ha dit durant la inauguració de la primera jornada de treball d’interrupció voluntària de l’embaràs a Catalunya dirigida a professionals sanitaris amb motiu del Dia Internacional per a la Despenalització de l’avortament que han celebrat a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha argumentat que l’avortament és un tema de salut però també d’«autonomia i de drets fonamentals de les dones» i ha defensat que el nou protocol és un reconeixement a una reivindicació feminista històrica, ha dit.

Argimon ha concretat que l’ive pel mètode farmacològic s’oferirà en hospitals i ha destacat que el nou protocol també inclou recomanacions de pauta analgèsica, noves recomanacions de procediment perquè sigui mínimament invasiu i reduir els riscos, així com pautes per tractar comorbiditats, entre d’altres.

El titular de Salut ha reconegut que han d’incrementar l’accessibilitat d’aquest dret tot i que ha reivindicat que han ampliat la xarxa per a la pràctica d’avortaments quirúrgics a Lleida, Berga, Manresa (Barcelona) i Tortosa (Tarragona), i la d’avortaments farmacològics a Tremp, Vielha (Lleida) i Puigcerdà (Girona).

Argimon ha assegurat que, en comparació amb la resta d’Espanya, l’accessibilitat de l’avortament a Catalunya és «molt més elevada» a través dels recursos públics i privats del sistema sanitari català, i ha dit textualment que Espanya és un desert pel que fa a la prestació d’aquest dret si només s’analitzen els recursos públics.

Avantatges de l’ive farmacològic

L’ive farmacològic «mimetitza el procés natural d’avortament»; és menys invasiu; es pot realitzar al domicili acompanyada de familiars; es pot programar i predir la sagnia i expulsió; i evita el procediment quirúrgic, l’anestèsia general i té menys risc de complicacions.

És una intervenció «especialment beneficiosa» per a les dones amb obesitat, malformacions uterines, cirurgia cervical prèvia o que vulguin evitar la intervenció quirúrgica, ha explicat la coordinadora Clínica de la unitat d’atenció a la salut sexual i reproductiva de Mollet (Barcelona) i membre de la Junta directiva de la Societat Catalana de Ginecologia i Obstetrícia, Anna Torrent.

Notícies relacionades

Així mateix, Torrent ha advertit que l’ive farmagològic requereix més temps per completar el tractament; pot comportar dolor abdominal i sagnat; efectes secundaris com nàusees, diarrea, vòmits i febre, entre d’altres; i el 5% de les dones requereixen una segona intervenció.

Ha aclarit que el nou protocol ofereix la possibilitat a la dona de triar l’opció d’ive farmacològic fins a la setmana 14 de gestació: «La decisió sempre la pren la dona, adequadament informada i acompanyada del professional sanitari», ha reivindicat.