Més tractaments

Un tractament contra el càncer de mama redueix un 5% les recaigudes durant 8 anys

Els nous resultats d’una investigació confirmen els beneficis de combinar els fàrmacs pertuzumab i trastuzumab en dones amb HER2 positiu

Un tractament contra el càncer de mama redueix un 5% les recaigudes durant 8 anys

EFE / Quique García (Efe)

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els avenços més significatius en el càncer de mama s’han vist, en els últims anys, als tumors HER2, que és una proteïna a l’exterior de totes les cèl·lules mamàries que promou el creixement. Això gràcies a les anomenades teràpies dirigides, que, en aquest cas, estan destinades a la proteïna HER2. La millora de la supervivència en els últims anys empeny, cada vegada més, a la cronificació del càncer de mama.

Ara els resultats actualitzats d’una investigació que va començar fa vuit anys corroboren l’eficàcia d’utilitzar junts els fàrmacs pertuzumab i trastuzumab en dones amb un càncer de mama HER2 positiu (és a dir, les que tenen aquells tumors que expressen nivells de la proteïna HER2 més alts del normal). Aquest tipus de tumor suposa entre el 15% i el 20% de tots els càncers de mama. La combinació del pertuzumab i el trastuzumab (dos anticossos dirigits a la proteïna HER2), sumats a la quimioteràpia postoperatòria, disminueix fins a un 5% el risc de recaiguda en aquestes pacients durant, almenys, 8,4 anys (101 mesos), que és el temps de seguiment d’aquesta investigació.

Així ho confirmen les dades actualitzades de l’estudi de fase 3 ‘Aphinity’ en càncer de mama precoç HER2 positiu i presentats durant el Ple Virtual de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO). Les pacients que es beneficien d’aquesta combinació de fàrmacs són aquelles que, a més de tenir afectada la mama pel tumor, tenen també afectat algun gangli de l’axil·la. «La importància del pertuzumab és que redueix el risc de recaiguda fins i a un 5% en aquest tipus de pacients. Però encara falta temps per saber si millora la supervivència», explica a aquest diari Santiago Escrivà, investigador del Grup de Càncer de Mama i Melanoma del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i oncòleg a l’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona).

Nous tractaments

Els oncòlegs destaquen que, en els últims anys, l’escenari del càncer de mama HER2 positiu ha evolucionat incorporant de manera exponencial noves estratègies de tractament. Segons Álvaro Rodríguez-Lescure, vicepresident de SEOM i membre del comitè director de l’estudi, els resultats de l’‘Aphinity’ consoliden el benefici en la supervivència lliure gràcies al pertuzumab. «Les dades d’aquesta anàlisi reforcen l’impacte més important de l’efecte del pertuzumab en la població amb afectació axil·lar després de la cirurgia, amb un benefici absolut del 4,9% en la supervivència [d’aquest grup de pacients]», explica.

L’estudi ‘Aphinity’, en el qual participen un total de 4.804 pacients (dels quals 344 procedeixen de 40 hospitals espanyols) és, com explica Escrivà, un estudi «ajudant», és a dir, es porta a terme en pacients ja operades de càncer de mama que reben aquest tractament per evitar recaigudes. «Els tractaments ajudants tracten les possibles cèl·lules tumorals o micrometàstasi; això és, allò que podríem no estar veient», explica.

L’‘Aphinity’ demostra que, després de 8,4 anys de seguiment, el 92% d’aquestes dones estan vives. «Aquests nous tractaments específics contra el HER2 estan tenint uns índexs de supervivència molt alts», destaca.

Beneficis del trastuzumab

Notícies relacionades

Fa temps que la investigació demostra l’eficàcia, per si mateixa, del trastuzumab deruxtecan. Al juny, un estudi internacional en fase tres va demostrar que aquest fàrmac, combinat amb la quimioteràpia, redueix fins a un 40% la mortalitat en dones amb un tumor HER2 negatiu i controla la malaltia el doble de temps que la químio. El trastuzumab és el més «revolucionari» dels últims mesos en la investigació del càncer i obre la porta a tractar altres tipologies de la malaltia, com el càncer de pulmó.

Al març, un estudi liderat per l’International Breast Cancer Center (IBCC) ja va demostrar que el trastuzumab deruxtecan millorava la supervivència lliure de progressió als 12 mesos de les pacients de càncer de mama metastàtic HER2-positiu, un dels més agressius. Però ara els investigadors han vist com aquest mateix fàrmac és també eficaç en una altra població: la de les dones amb càncer metastàtic HER2-negatiu.