Nous fàrmacs

Els últims avenços del càncer posen el focus en les teràpies dirigides

La investigació demostra que aquesta malaltia és «un conjunt de patologies diverses» i per això «el que mana» és la medicina personalitzada

Els últims avenços del càncer posen el focus en les teràpies dirigides
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els últims descobriments en el camp del càncer revelen «per on van les coses», en paraules d’Álvaro Rodríguez-Lescure, vicepresident de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (Seom).  «Els últims anys hem entès que el càncer no és una malaltia, sinó un conjunt de patologies diverses. I el que mana ara és la teràpia dirigida, la medicina personalitzada», diu. Segons aquest oncòleg, la «clau de l’èxit» és dissenyar fàrmacs que es dirigeixin a les «peculiaritats genòmiques i moleculars» dels diferents tipus de càncer.

«Ja no es parla de càncer de pulmó o de mama, sinó de càncers de pulmó o de mama. Cada un té unes característiques diferents que fan que unes estratègies dirigides funcionin i altres no. Aquesta personalització del tractament és sobre el que cavalca tot l’esforç d’investigació i desenvolupament», afegeix Rodríguez-Lescure.

Un nou biomarcador

Aquest mes, investigadors del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i del Cancer Research UK Cambrigde Institute van presentar un biomarcador que permetrà tractar de forma eficaç els càncers més greus. Aquest servirà per desxifrar el caos genètic dels càncers més mortals. El treball va ser publicat a ‘Nature’. El biomarcador que descriu l’article facilita la detecció d’«empremtes» en el genoma dels tumors que permeten conèixer el mecanisme mutacional causant del desenvolupament del tumor i, gràcies a això, possibilita identificar la vulnerabilitat d’aquests tumors contra la qual dirigir el tractament. Conèixer la identitat genòmica dels càncers més agressius permetrà diagnòstics més precisos i una elecció del tractament més òptim per a cada pacient. 

Petosemtamab

A l’abril, ‘Nature Cancer’ va publicar els resultats d’un estudi, encara en fase 1, sobre un tractament protagonitzat per l’anticòs MCLA-158, que respon al nom comercial de Petosemtamab. El tractament bloqueja les cèl·lules mare dels tumors sòlids i l’aparició de metàstasi. Els resultats de ‘Nature Cancer’ eren prometedors: aquest candidat a fàrmac es va provar, de manera exitosa, en 10 pacients. 

Per als pacients amb tumors sòlids com el de còlon, el gàstric, el d’esòfag o els situats al cap i coll es fa servir normalment la cirurgia, la quimioteràpia, la radioteràpia o la immunoteràpia però com és sabut, no hi ha una cura definitiva, en molts casos no s’aconsegueix frenar el tumor i el pacient recau i pot morir. L’esperança dels metges és que aquest anticòs sigui més efectiu que les teràpies actuals.

Trastuzumab deruxtecan

Fa menys d’un mes es va tornar a demostrar la utilitat del trastuzumab deruxtecan en les pacients amb càncer de mama. Es tracta d’una espècie d’immunoteràpia que augmenta la supervivència lliure de malaltia i la supervivència mitjana davant els tractaments habituals. Un estudi internacional en fase tres, en què van participar quatre centres catalans, va provar l’eficàcia d’aquest fàrmac en un nou segment de dones: les que tenen un tumor HER2-negatiu. En aquestes redueix fins a un 40% la mortalitat i controla la malaltia el doble de temps que la químio. Per als oncòlegs i, especialment per als que s’investiguen el càncer de mama, el trastuzumab és el més revolucionari dels últims mesos en la investigació del càncer i obre la porta a tractar altres tipologies de la malaltia, com el càncer de pulmó.

Al març un altre estudi liderat per la International Breast Cancer Center (IBCC) ja havia demostrat que el trastuzumab millorava la supervivència lliure de progressió als 12 mesos de les pacients de càncer de mama metastàtic HER2-positiu.

Cemiplimab 


També va ser rellevant, al febrer, un estudi en fase 3 del Grup d’Oncologia Ginecològica dels EUA (GOG) i la Xarxa Europea de Grups d’Assajos d’Oncologia Ginecològica (Engot) publicat també a ‘The New England Journal of Medicine’ van mostrar l’eficàcia de l’anticòs anti-PD-1 cemiplimab com a tractament de les pacients amb càncer de coll uterí. Va ser l’estudi clínic més important fet en aquestes pacients i el cemiplimab, el primer tractament immunitari que va demostrar una millora en la supervivència.

Teràpies CAR-T

La CAR-T és una de les immunoteràpies més revolucionàries en el món del càncer. Es tracta d’una teràpia avançada que consisteix a alterar les cèl·lules T del cos (un tipus de glòbuls blancs clau en el sistema immunitari) perquè puguin trobar i destruir les cèl·lules canceroses. Fa una setmana, l’Hospital de Sant Pau (Barcelona) va presentar els resultats del seu primer assaig d’una CAR-T produïda íntegrament per aquest centre per al tractament de limfoma (un tipus de càncer de sang). L’estudi va demostrar una alta efectivitat, ja que va aconseguir eliminar el càncer en la meitat dels 10 participants.

Temes:

Càncer