Investigació

Desenvolupen un prototip de vacuna de la covid per a gats

Desenvolupen un prototip de vacuna de la covid per a gats
2
Es llegeix en minuts
EFE

La Universitat Complutense de Madrid (UCM) ha publicat a la revista científica ‘Research in Veterinary Science’, un estudi en el qual mostren l’eficàcia d’un prototip vacunal contra la covid en gats.

«En el nostre estudi evidenciem una alta eficàcia del prototip vacunal per limitar la replicació viral del SARS-CoV-2 en gats, cosa que ajudaria a controlar la transmissió entre animals i evitar que puguin actuar com a potencials fonts d’infecció», indica Sandra Barroso, investigadora del Servei d’Immunologia Viral i Medicina Preventiva de l’UCM.

Aquest estudi experimental, que ha sigut portat a terme en el Centre de Vigilància Sanitària Veterinària (Visavet) de la Facultat de Veterinària de l’UCM, en col·laboració amb la Unitat d’Immunologia Microbiana de l’Institut de Salut Carlos III, forma part del projecte ’Estudi del potencial impacte de la covid en mascotes i linxs’.

En una primera fase de l’assaig, dos animals van ser vacunats per via intramuscular amb el prototip vacunal. Els gats van ser monitoritzats a la recerca de possibles reaccions secundàries i també van prendre mostres de sèrum per avaluar la producció d’anticossos.

Uns 35 dies després de la vacunació, els animals van ser traslladats al laboratori d’alta bioseguretat (nivell 3) del centre juntament amb dos animals control, on van ser infectats amb el virus SARS-CoV-2 per avaluar la resposta a la malaltia.

Per minimitzar riscos del personal investigador, els animals es trobaven allotjats en un aïllador que filtrava l’aire de sortida. Els animals, a més de comptar amb atenció veterinària diària, tenien enriquiment ambiental per maximitzar el seu benestar. La durada del període d’infecció i avaluació de la resposta a la malaltia va ser de 21 dies.

Eficàcia

«El nostre prototip vacunal ha demostrat que és eficaç en aquest sentit, ja que, en el cas d’un dels animals vacunats es va evitar per complet la infecció, mentre que en l’altre va estar limitada a la regió del tracte respiratori superior i sense excreció de virus infecciós», indiquen els investigadors de l’UCM.

Notícies relacionades

Els animals vacunats van tenir una forta resposta immunitària basada en anticossos neutralitzants que, igual com passa en els humans vacunats, va ajudar a controlar la infecció.

«Tot i que actualment la covid no és de gran rellevància en medicina veterinària, l’aparició constant de mutacions en el virus podria comportar l’aparició de noves variants que sí que afectessin de manera evident els animals. Lamentablement, no podem descartar nous escenaris en els quals l’epidemiologia de la malaltia canviï. Per això, és important comptar amb eines de control i prevenció per a les diferents espècies susceptibles», afirma Barroso-Arévalo.

Temes:

Vacunes Gats