Emergència sanitària

Catalunya pressionarà el Govern central perquè demani més vacunes de verola del mico a Europa

¿Com es pot sol·licitar cita prèvia per rebre la vacuna de la verola del mico a Catalunya?

Argimon adverteix que «és possible que sigui una malaltia que s’hi quedi»

Catalunya pressionarà el Govern central perquè demani més vacunes de verola del mico a Europa

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un dia després que l’OMS declarés l’emergència sanitària internacional pel brot de la verola del mico, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest diumenge que pressionarà el Govern central perquè demani a la Unió Europa més vacunes contra la malaltia contagiosa. Catalunya, que és una de les comunitats autònomes amb més casos del virus, disposa de 1.643 vacunes de les 5.300 que ja han arribat a Espanya. «És possible que sigui una malaltia que s’hi quedi», ha afirmat l’expert en una entrevista concedida a Europa Press.

Argimon reconeix que Europa «tampoc no ho té fàcil» per aconseguir més dosis, però ha explicat que Catalunya ja ha traslladat la petició de disposar de més vacunes en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i a la Comissió de Salut Pública.

Vacunació des de dijous

El conseller ha remarcat que la verola del mico, de moment, es tracta d’una «patologia autolimitada que acaba en entre dues i quatre setmanes». A més de demanar que s’evitin contactes estrets si s’està infectat, Catalunya va iniciar dijous la vacunació prèvia a l’exposició del virus als col·lectius prioritaris: homes que tenen sexe amb altres homes i que estan en programes de tractament amb profilaxi preexposició (PrEP), un dels criteris per a la vacunació, o en programes de prevenció de persones que tenen el VIH.

El Departament de Salut també vacunarà persones que hagin estat exposades al virus i puguin tenir complicacions com ara menors, dones embarassades i persones en tractament amb immunosupressors, així com professionals sanitaris que hagi atès un cas sense la protecció adequada.

Situació de la covid

Notícies relacionades

Sobre la situació epidemiològica de la pandèmia de coronavirus, el conseller ha celebrat que tant els indicadors com la pressió assistencial estan en descens i la tendència a la baixa s’està consolidant. Pensa que a la tardor i a principis d’hivern es registrarà un «repunt» que preveuen que serà similar al de la setena onada de la pandèmia, tot i que ha aclarit que amb l’arribada de variants les previsions poden canviar. "

Som segurament on volíem ser fa un any i mig», ha reivindicat Argimon sobre el nivell d’immunitat de la ciutadania adquirida a través de les vacunes i a través de la infecció.