El primer telèfon professional d’Espanya

Catalunya habilita una línia contra el suïcidi dins del 061

  • Salut crea una taula destinada a la salut mental en el Sistema d’Emergències Mèdiques

  • El telèfon complementarà els ja existents, com el de l’Esperança i el de l’Ajuntament de Barcelona

Catalunya habilita una línia contra el suïcidi dins del 061

ACN

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El 061 a Catalunya passarà a operar també com un telèfon contra el suïcidi. La Conselleria de Salut ha creat una taula de salut mental dins d’aquest telèfon, el 061 Salut Respon (que és dins del Sistema d’Emergències Mèdiques, el SEM), per atendre els casos de risc elevat de suïcidi. Aquest telèfon no en substitueix d’altres (com el telèfon de l’Esperança, el 93 414 48 48 i el 682 900 500, o el telèfon de prevenció del suïcidi de l’Ajuntament de Barcelona, el 900 92 55 55), sinó que els complementa. «És bo que hi hagi més d’una línia telefònica», ha defensat aquest dimecres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

Feia temps que Salut estudiava la idea de crear un telèfon professional dedicat al suïcidi. Dubtava, com ha explicat el conseller, entre crear-ne un d’específic o utilitzar el 061. Al final es va decantar pel segon, perquè aquest número ja rebia trucades per aquests casos. «El 2021, el 061 va rebre gairebé 6.000 trucades per avisar sobre la idea de cometre el suïcidi, entre 15 i 18 al dia. És a dir, aquest telèfon ja s’estava utilitzant per a això», ha explicat Argimon. El que el departament ha fet ara és dotar el SEM d’una taula dedicada íntegrament a la salut mental. Les trucades, que es podran fer les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, seran ateses per personal del SEM, psicòlegs, infermeres i psiquiatres.

El coordinador del Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya 2021-2025 (Plapresc) i el director de Salut Mental del Hospital Parc Taulí, Diego Palao, han destacat que aquest és «el primer telèfon professional per prevenir el suïcidi a Espanya i un dels primers a Europa». «Qualsevol persona amb una crisi de suïcidi –que són aquelles que majoritàriament pateixen trastorns mentals– tenen una nova porta d’entrada per accedir a una atenció especialitzada», ha explicat. Palao també ha avançant que Salut posarà en marxa aquest any el registre de suïcidis consumats.

Per la seva banda, el director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar, Víctor Pérez, ha explicat que aquesta nova taula de salut mental del 061 actuarà com a «consultora» del SEM per avaluar les situacions en les quals hi hagi conducta, ideació o risc suïcida.

Equip mèdic

Notícies relacionades

La taula de salut mental del 061 estarà formada per 51 persones entre psicòlegs, infermeres i psiquiatres hospitalaris. Segons les dades aportades per la cap del 061 Salut Respon del SEM, Núria Torres, el 2019 rebien entre 37 i 38 consultes setmanals relacionades amb la ideació suïcida o autolesions. El 2022, les trucades per aquests dos conceptes van augmentar a 178 setmanals. Són els efectes en la salut mental de la pandèmia de la covid-19, que ha posat de manifest la necessitat d’abordar polítiques en aquest camp.

També el Codi Risc Suicidi (el programa protocolitzat d’actuacions assistencials i preventives de la conducta suïcida impulsat per Salut el 2014) ha augmentat les seves actuacions en els últims anys. Segons Argimon, si el 2019 es van activar a Catalunya uns 4.500 codis de risc suïcidi, el 2020 van ser 4.600 i el 2021, 6.620, és a dir, dos mil més que en anys anteriors.

Temes:

Suïcidi