Consells pràctics

Adrenalina: ¿Per a què serveix i com s’administra?

  • ¿Quines 12 plantes provoquen més al·lèrgia al pol·len a Espanya?

Adrenalina: ¿Per a què serveix i com s’administra?
1
Es llegeix en minuts

Amb la primavera, proliferen les al·lèrgies i augmenten les possibilitats de patir-ne una. I com que la xifra d’al·lèrgics no para de créixer –un estudi del 2018 assegura que el 2050 la meitat dels catalans hauran desenvolupat alguna malaltia al·lèrgica– i la temporada d’al·lèrgies al pol·len, per exemple, comença 20 dies abans, és 10 dies més llarga i té un 21% més de pol·len que el 1990, convé estar preparats per no patir una anafilaxi, que és una reacció al·lèrgica generalitzada que, en casos extrems, pot arribar a ser fins i tot mortal.

Per evitar que una anafilaxi lleu derivi en un cas greu o provoqui la mort, les persones al·lèrgiques han de prendre una sèrie de precaucions que inclouen, entre altres coses, portar preparada una injecció d’adrenalina, que és la manera en què se sol presentar aquest medicament.

Produïda pel cos humà

L’adrenalina, també coneguda com a epinefrina, és una hormona que produeix el cos humà de forma natural a través de les glàndules suprarenals que, com el seu nom indica, se situen a sobre dels ronyons.

L’organisme allibera aquestes hormones en situacions de perill o por que li generen estrès o, fins i tot, excitació per poder enfrontar-s’hi. I a l’alliberar-les, activa el sistema circulatori, i augmenta la tensió arterial, millora la capacitat del sistema respiratori al dilatar els bronquis, estimula la producció de dopamina –una de les hormones de la felicitat–, etcètera.

Efectes i formes d’administració

Quan se sintetitza com a medicament, és útil en reaccions al·lèrgiques i asmàtiques greus i en situacions d’anafilaxi, perquè solen provocar una caiguda de la tensió arterial. Si la crisi és asmàtica, actua l’efecte broncodilatador de l’adrenalina i en casos de parada cardíaca estimula els batecs del cor.

Notícies relacionades

Per administrar la injecció, cal ajeure’s amb les cames en alt. Si es té dificultats per respirar, n’hi ha prou amb asseure’s. Però de cap manera ens hem de quedar dempeus.

La injecció cal administrar-la a la cuixa i, tot seguit, cal trucar a una ambulància perquè els professionals sanitaris avaluïn la gravetat de l’anafilaxi.