Infecció desconeguda

Catalunya confirma cinc casos més de verola del mico

En total, ja hi ha nou infectats al territori, set dels quals tenen relació amb altres contagiats d’Espanya

Catalunya confirma cinc casos més de verola del mico

Europa Press / Jesús Hellín

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La conselleria de Salut ha detectat cinc casos més de verola del mico a Catalunya. L’anunci arriba un dia després que es donessin a conèixer els primers quatre diagnòstics d’aquesta malaltia a l’autonomia. En total, segons les autoritats sanitàries, dels nou casos confirmats a Catalunya, set tenen alguna relació amb altres pacients infectats a Espanya. Dos més continuen pendents d’investigació per aclarir la cadena de transmissió.

A tot Espanya hi ha ja 98 casos de verola del mico i la Comunitat de Madrid és el territori amb més contagis: 66 de confirmats i 36 de sospitosos, segons xifres d’aquest divendres de la Conselleria de Sanitat.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha indicat aquest divendres que s’ha d’estar «en alerta» per la verola del mico però no alarmats», perquè els casos són pocs i la malaltia generalment no és greu. Argimon ha indicat que amb tota probabilitat sortiran més casos, perquè n’hi ha algun en estudi. Així, ha recomanat a la ciutadania que, en el cas que apareguin erupcions o butllofes, es consulti amb el metge, però ha demanat evitar l’alarmisme.

«La verola del mico té una evolució favorable, autolimitada a dues o tres setmanes», i el risc de derivar en complicacions està circumscrit a persones amb «malalties de base o immunodeprimits», que són vulnerables per la infecció d’aquest o qualsevol altre virus, ha puntualitzat.

Protocol

Notícies relacionades

Els hospitals catalans van activar la setmana passada el protocol per a la verola del mico. El protocol s’activa quan el pacient compleix els tres criteris epidemiològics: ha estat en contacte amb un malalt, ha tingut sexe amb homes o ha viatjat a les zones endèmiques d’aquesta malaltia. I, a més, en tots els criteris hi ha d’haver una clínica de febre, mal de cap i lesions cutànies compatibles.

La transmissió de la verola del mico és diferent de la del coronavirus, ja que requereix contacte directe i pròxim. El contagi es pot donar tant per gotes respiratòries o com per contacte pell amb pell o mucoses. Per això, els infectòlegs avisen que no afecta homes gais, sinó tota la població. És molt menys greu que la verola clàssica ja coneguda. Espanya va anunciar dimarts la compra de vacunes contra la verola per fer front a aquesta infecció. Els vacunòlegs rebutgen una vacunació generalitzada i recomanen vacunar només els contactes de les persones infectades.