Desenvolupada una nova manera de detectar anticossos de covid amb un test d’orina

Desenvolupada una nova manera de detectar anticossos de covid amb un test d’orina

EPC

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un equip científic del Brasil ha desenvolupat un test capaç de detectar a l’orina la presència d’anticossos contra el SARS-CoV-2 amb una precisió comparable a les proves existents basades en sèrum sanguini.

La seva descripció es publica en un article a la revista ‘Science Advances’ i, segons els seus responsables, aquesta tècnica ofereix un mètode no invasiu per avaluar el risc d’infecció d’un individu.

Es tracta d’una nova plataforma Elisa –l’examen de laboratori comunament utilitzat per detectar anticossos en sang i acrònim en anglès per a enzimoimmunoanàlisi d’absorció– que detecta anticossos contra el SARS-CoV-2 en orina en lloc de fer-ho en sèrum.

L’anàlisi ofereix un mètode no invasiu que pot utilitzar-se per informar del grau d’exposició d’una població a la covid-19 i per avaluar el risc d’infecció d’un individu, assenyalen els autors.

Mètode no invasiu

A diferència de la popular prova Elisa basada en sèrum, l’ús de l’orina per detectar anticossos permetria als pacients recollir les seves pròpies mostres i eliminaria la necessitat que experts extreguin sang i manipulin les mostres.

Tot i que les anàlisis d’orina no són invasives, són senzilles, còmodes i segures, els científics no havien estudiat fins ara si aquest fluid corporal podria constituir una alternativa al sèrum sanguini per detectar anticossos específics del virus del SARS-CoV-2, segons un resum de la revista.

Per investigar-ho, Fernanda Ludolf, de la Universitat Federal de Mines Gerais del Brasil, i el seu equip van desenvolupar un test Elisa basat en l’orina utilitzant la proteïna N del coronavirus (proteïna nucleocàpside recombinant).

Van utilitzar l’assaig per avaluar 209 mostres d’orina de 139 pacients entre 2 i 60 dies després que comencessin els símptomes de la covid-19, i van comparar els seus resultats amb els del test Elisa basat en sèrum, que està ben establert.

Sensibilitat del 94%

Van descobrir que la plataforma basada en l’orina va detectar amb èxit els anticossos en 187 de les mostres, i van demostrar una sensibilitat del 94%, en comparació amb la sensibilitat del 88% del test basat en el sèrum.

Notícies relacionades

Segons els científics, la plataforma basada en l’orina va detectar els anticossos amb una precisió marginalment més gran que la plataforma basada en el sèrum, tot i que aquesta diferència no va ser estadísticament significativa.

«Donat que hem identificat anticossos contra la proteïna N del SARS-CoV-2 a l’orina, el desenvolupament d’una prova Elisa d’orina basada en la proteïna S o spike del virus també pot ser factible per cobrir altres aplicacions de les proves serològiques, com la detecció d’anticossos induïts per vacunes», escriuen els autors.