El quart millor any de la història

Catalunya va fer l’any passat 1.063 trasplantaments, un 6,4% més que el 2020

  • Augmenta lleugerament la llista d’espera a causa de l’aturada del 2020 i les negatives de les famílies a donar

Catalunya va fer l’any passat 1.063 trasplantaments, un 6,4% més que el 2020

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya va realitzar l’any passat un total de 1.063 trasplantaments, un 6,4% més que l’any passat. Malgrat la pandèmia de covid-19, el territori va aconseguir sobrepassar la barrera dels mil trasplantaments anuals. «Els resultats són extraordinaris», ha valorat el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt), Jaume Tort, aquest dilluns en roda de premsa. Es tracta del «quart millor any» de la història de Catalunya.

La pandèmia obliga a treballar en un «escenari de màxima prudència» per la cura que cal tenir perquè els òrgans «no es contaminin». El 2021 hi va haver 288 donants cadàver, 145 donants vius, 1.063 trasplantaments i 14.088 teixits donats per atendre els pacients. Tort ha qualificat les xifres com un «èxit del sistema». «Quant a la donació, el 2021 va créixer un 8% en relació amb el 2020. Sobrepassem la barrera de mil trasplantaments. Estem en el quart millor any de la història de Catalunya, un 6,4% més», ha dit Tort.

L’Hospital de la Vall d’Hebron va ser el que més trasplantaments va fer, seguit del de Bellvitge. El trasplantament renal va ser el «més freqüent». A més, hi va haver 40 trasplantaments pediàtrics, 36 dels quals van tenir lloc a Vall d’Hebron i quatre a Bellvitge. Els trasplantaments pediàtrics van ser els únics que es van mantenir en la primera onada de covid-19.

Actualment hi ha unes 1.200 persones en llista d’espera per ser trasplantades a Catalunya. Es tracta d’un lleuger increment derivat del «fals descens» causat el 2020, quan es van paralitzar els trasplantaments (excepte els pediàtrics). «Els trasplantaments aquell any no van anar tan ràpid com haurien d’haver anat i això ho estem veient ara, sobretot en el trasplantament de pulmó i en el renal», ha destacat Tort.

Hi va haver, això sí, un 36% més de negatives de les famílies a trasplantar els òrgans del familiar mort. Els metges ho atribueixen a la «dificultat» del moment causat per la pandèmia i al canvi dels protocols a l’hora d’entrar als hospitals. «Tot això no afavoreix la donació», ha dit per la seva part l’intensivista Gabriel Moreno, coordinador de trasplantaments de l’Hospital de Bellvitge.

Notícies relacionades

En la roda de premsa ha estat present Jordi Soriano, l’únic pacient d’Espanya que va ser trasplantat dels dos pulmons a causa d’una fibrosi pulmonar causada per la covid-19. El coronavirus no està implicant un augment dels trasplantaments de pulmó, han explicat els metges.

El cas de Soriano va ser presentat el juliol passat per l’Hospital de la Vall d’Hebron. Va estar 122 dies a l’uci a causa de la covid-19 i finalment va ser trasplantat, amb èxit, dels dos pulmons. Ara fa vida normal.