Crisi sanitària

Un estudi afirma que l’eficàcia de la dosi de reforç disminueix davant òmicron en 10 setmanes

Segons la investigació, l’eficàcia de la vacuna contra la malaltia greu es manté i el risc d’hospitalització descendeix

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the  Centre Hospitalier Bretagne Atlantique  (CHBA) hospital on January 7  2021  in Vannes  western France  as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus  (Photo by LOIC VENANCE   AFP)

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the Centre Hospitalier Bretagne Atlantique (CHBA) hospital on January 7 2021 in Vannes western France as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus (Photo by LOIC VENANCE AFP) / Loic Venance

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La dosi de reforç de la vacuna contra la covid-19 perd eficàcia en la protecció davant la variant òmicron a partir de les deu setmanes des de la seva aplicació, segons un estudi sobre els riscos de la soca elaborat per l’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKSHA, per les seves sigles en anglès).

L’Agència, que publica cada setmana un informe amb les principals dades de l’evolució de la variant, ha advertit que les relacionades amb l’efectivitat de la vacuna contra la malaltia simptomàtica i la taxa de reinfecció confirmen «propietats d’evasió immunitària substancials».

Així, ha assenyalat que no hi ha «prou» dades per fer una avaluació sobre l’eficàcia en la malaltia greu per a òmicron en comparació amb la variant delta, l’UKSHA ha apuntat que les proves preliminars reflecteixen que la «disminució de l’eficàcia de la vacuna contra la infecció simptomàtica es produeix més ràpidament» amb la nova variant.

«Això és visible, com s’esperava, passat el temps després de la segona dosi, i també pot ser així després de la dosi de reforç a partir de les deu setmanes», ha asseverat l’agència.

Menys protecció, però igual eficàcia

En concret, ha xifrat entre un 15% i un 25% la reducció de la protecció passada la desena setmana des de l’administració de la vacuna de reforç. No obstant, ha incidit que l’eficàcia de la vacuna contra la malaltia greu es manté, especialment després d’aquesta dosi.

D’altra banda, l’UKSHA ha determinat que en casos d’infecció de la variant òmicron descendeix el risc relatiu d’hospitalització, en comparació amb delta, segons tres anàlisis realitzades al Regne Unit i els resultats de les quals coincideixen amb dades de Sud-àfrica.

L’agència ha precisat, no obstant, que aquestes anàlisis són preliminars a causa que el nombre de contagiats amb òmicron hospitalitzats actualment és «escàs» i la propagació de la variant en grups de més edat és «limitada». Encara falten dades per confirmar amb seguretat

anàlisis són preliminarsescàs grups de més edat és «limitada». Encara falten dades per confirmar amb seguretat«No hi ha prou dades sobre la gravetat de la malaltia una vegada a l’hospital o la mortalitat. Les dades disponibles suggereixen que la reducció del risc observada al Regne Unit probablement sigui en part una reducció de la gravetat intrínseca del virus i en part a la protecció proporcionada per la infecció prèvia», ha manifestat l’UKSHA, per afegir que no es pot «quantificar amb seguretat» les contribucions relatives d’aquests dos factors en l’actualitat.

Així les coses, ha avisat que malgrat el «menor» risc d’hospitalització observat, el ràpid creixement de casos –té un risc més gran de transmissió que delta– i les propietats d’evasió immunitària d’òmicron «poden donar lloc a un nombre molt elevat d’ingressos hospitalaris».

Risc d’hospitalització «encoratjador»

El ministre de Sanitat, Sajid Javid, ha qualificat les dades de l’informe sobre un risc reduït d’hospitalització com a «encoratjadores», però ha apuntat que la preocupació del Govern britànic continua sent l’impacte de la propagació «extremament ràpida».

Notícies relacionades

«Des que estem aprenent sobre aquesta variant, la nostra estratègia ha sigut comprar temps, temps per avaluar i per preparar les nostres mesures. Hi ha encara molta preocupació, però estem aprenent més sobre aquesta», ha afegit en un vídeo difós en el seu perfil de Twitter.

D’aquesta manera, ha remarcat que la «millor» forma de protecció contra la pandèmia i la variant òmicron continua sent la vacunació. «Si bé dues dosis de la vacuna no són suficients, sabem que els reforços ofereixen una protecció significativa contra la variant i l’evidència preliminar suggereix que aquesta soca pot ser menys severa que la delta», ha sentenciat.