Crisi del coronavirus

La Ponència de Vacunes no veu necessari vacunar els nens

Asseguren que no és recomanable per als menors «perquè els beneficis no estan clars i el risc és mínim, pràcticament zero»

La Ponència de Vacunes no veu necessari vacunar els nens
2
Es llegeix en minuts

La Ponència de Vacunes, el grup d’experts que marca l’estratègia nacional de vacunació, entén que en el context actual d’Espanya no és necessari administrar de manera immediata la vacuna contra la Covid en els nens de 5 a 11 anys, atès l’elevat percentatge de població adulta vacunada.

«No es pot vacunar els nens en benefici de la col·lectivitat», ha afirmat, en declaracions a Efe, el president del Comitè de Bioètica d’Espanya i membre de la Ponència de Vacunes, Federico Montalvo, que recorda que la Covid-19 pràcticament no suposa un risc per als nens, per la qual cosa la vacuna no és un benefici real per a ells.

Una vegada l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha autoritzat la vacuna en aquest tram d’edat, la Ponència de Vacunes ja ha tingut una primera reunió per discutir aquesta qüestió. Trobades que seguiran la setmana que ve a fi d’elaborar un primer document per traslladar a la Comissió de Salut Pública, i d’aquí al pròxim Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS).

Per a Montalvo, no hi ha cap urgència per administrar la vacuna als menors d’11 anys.

Aquest expert admet que en un altre país amb «una aturada» en la vacunació es pot plantejar com a necessitat però, ara per ara, tal com està Espanya, amb gairebé un cent per cent de vacunats entre la població diana, «vacunar els nens no seria necessari».

No és recomanable

«S’ha d’esperar», diu Montalvo. «No es tracta d’una malaltia que afecti especialment els nens, al contrari. Pot ser que sigui bo vacunar-los però s’ha d’anar veient, tal com va l’estratègia de vacunació no s’ha de prendre una decisió ja, és més convenient esperar».

Preguntat per la vacunació de menors d’11 anys en altres països, Montalvo ha recordat que, per exemple, els Estats Units «no tenen res a veure amb Espanya ja que compta amb una població enorme que no es vacuna. Tenen un greu problema».

Aquest expert admet que tot pot canviar en uns dies, però en aquest moment la vacuna no és recomanable per als nens «perquè els beneficis no estan clars i el risc és mínim, pràcticament zero».

Notícies relacionades

Després que l’EMA fes pública l’autorització, el Comitè de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP) va recomanar la vacunació en aquest grup d’edat per no «privar» la població infantil dels beneficis de la vacuna contra la Covid-19.

Algunes comunitats també s’han mostrat proclius per considerar segures les vacunes i tenir aquest grup d’edat la incidència acumulada a 14 dies més alta, 252 casos per 100.000 habitants, segons les últimes dades de Sanitat.