Crisi del coronavirus

L’EMA autoritza la vacuna de Pfizer en nens de 5 a 11 anys

El regulador europeu considera que els beneficis superen els riscos

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Aquest dijous l’Agència Europea del Medicament (EMA en les seves sigles en anglès) ha autoritzat l’ús d’emergència de la vacuna desenvolupada pels laboratoris Pfizer/BioNTech en els nens d’entre 5 i 11 anys, amb la qual cosa es convertirà en la primera que es podrà utilitzar en aquesta franja d’edat a la UE. Els Vint-i-set segueixen així l’estela dels Estats Units, que ja va autoritzar la utilització d’aquest sèrum per als més petits a finals d’octubre. Segons la conclusió de l’EMA, la vacuna és segura i eficaç i s’administrarà en dues injeccions de 10 mcg al braç, un terç de l’administrada als majors de 12 anys, amb un interval entre totes dues de tres setmanes.

Segons ha explicat l’EMA, l’estudi principal fet entre nens de 5 a 11 anys ha demostrat que la resposta immunitària amb una dosi més baixa en aquest grup d’edat és comparable a l’observada amb la dosi administrada a persones de 16 a 25 anys. Els efectes secundaris també són similars als observats en els majors de 12 anys i inclouen dolor al lloc de la injecció, cansament, mal de cap, enrogiment i inflor al lloc de la injecció, dolor muscular i esgarrifances. Aquests efectes solen ser lleus o moderats i milloren al cap de pocs dies de la vacunació.

El primer país en autoritzar l’ús del sèrum de Pfizer en menors d’entre 5 i 11 anys van ser els Estats Units el 29 d’octubre passat, després de validar la seva eficàcia i seguretat. Segons l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA en les seves sigles en anglès), la resposta immune dels nens d’aquest grup d’edat és comparable a la dels joves d’entre 16 i 25 anys, i va obtenir un 90,7% d’efectivitat en la prevenció de la Covid-19. Quant a la seguretat de la vacuna, es va testar en 3.100 nens i se’n descarten efectes secundaris greus. No obstant, els estudis clínics continuen sobre una població de 4.700 nens als Estats Units, Finlàndia, Polònia i Espanya. Fins a finals d’octubre, el 39% dels casos de Covid de menors de 18 anys corresponia al grup d’edat d’entre 5 a 11 anys. A més, 8.300 nens corresponents a aquest grup d’edat haurien hagut de ser hospitalitzats i fins al 17 d’octubre n’havien mort 146.

Dosi de reforç

Notícies relacionades

La nova recomanació de l’EMA se suma a la campanya engegada en els últims dies pel regulador europeu, el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i la Comissió Europea per conscienciar els ciutadans de la necessitat de vacunar-se, en el cas dels qui encara no ho hagin fet, i de rebre la dosi de reforç per als qui ja van completar la pauta. «El nivell actual de vacunació a la UE serà insuficient per limitar la càrrega dels casos de Covid-19 i les hospitalitzacions durant els mesos d’hivern i els països amb taxes baixes de vacunació estan en més perill», afirmava la directora de l’ECDC, Andrea Ammon, dijous.

Fins ara, la consigna general era oferir la dosi de reforç a les persones grans o amb sistemes immunològics debilitats tot i que la mateixa EMA ja va admetre la setmana passada que «tard o d’hora» la dosi de record s’hauria de generalitzar per «restaurar» el nivell de protecció que s’obté després de completar la pauta. Amb els contagis desbocats de nou a gran part d’Europa i una situació epidemiològica que s’agreuja a marxes forçades, ara la UE recomana als governs que comencin a injectar la tercera dosi a tots els adults majors de 40 anys. De moment, el regulador europeu ha autoritzat l’ús de dosis de reforç de les farmacèutiques Pfizer i Moderna per als majors de 18 anys i avalua les d’AstraZeneca i Janssen, tot i que sense data per a la conclusió de l’estudi.