La vacunació arrenca avui

Els viròlegs avisen que la grip d’aquest any es podria convertir en epidèmia

  • Salut, que aquest any posarà 120.000 vacunes més, crida a tots els més grans de 60 anys a demanar cita a la web citasalut.gencat.cat, La Meva Salut o trucant al CAP

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya posarà aquest any 1.570.000 vacunes de la grip, 120.000 més que l’any passat. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que, a partir d’aquest dilluns 25 d’octubre, les persones podran demanar cita per vacunar-se de la grip a través de la web citasalut.gencat.cat, La Meva Salut o trucant al centre d’atenció primària (CAP). Salut no sap quina serà la circulació del virus de la grip aquest any, tot i que creu que serà més elevada que l’any passat. El Centre Nacional de la Grip de Valladolid espera, per aquest any, més casos de grip que en una epidèmia normal, segons explica el viròleg Iván Sanz Muñoz a aquest diari. Els models amb què treballa el Centre Nacional de la Grip de Valladolid calcula que hi haurà entre un 20% i un 200% més de casos que altres anys.

En concret, la Conselleria de Salut ha adquirit 70.000 dosis de vacuna tetravalent d’alta càrrega antigènica (per als residents més grans de 75 anys), 650.000 dosis de vacuna tetravalent d’immunitat reforçada (per a les persones de més de 65 anys) i 850.000 vacunes tetravalents normals.

A més, les persones de més de 70 anys que han rebut la segona dosi de la vacuna de la Covid-19 (Pfizer o Moderna) fa sis mesos podran vacunar-se, també a partir d’aquest dilluns, de les dues vacunes el mateix dia. «Les dues vacunes poden administrar-se simultàniament. La resposta immunitària és bona tant per a la grip com per a la Covid-19», ha destacat Cabezas. Aquesta dosi de reforç de la vacuna de la Covid-19 en majors de 70 anys es deu que aquesta població «pot patir una pèrdua d’immunitat al cap d’un temps». Salut ja ha començat a inocular aquesta dosi de reforç en residències.

En el cas de la vacuna de la grip, Salut recomana que es vacunin tots els que tenen més de 60 anys, els pacients amb problemes de salut crònics o factors de risc, les dones embarassades, el puerperi de fins a cinc mesos, els sanitaris i cuidadors de persones de risc, els treballadors essencials, les persones que treballen a les escoles i els nens de fins a 2 anys que han nascut prematurs.

L’objectiu de la conselleria és arribar al 75% dels més grans de 60 anys vacunats de la grip i el 60% de totes les persones de risc. «És molt important protegir-nos aquesta tardor per a l’hivern», ha dit Cabezas. L’onada epidèmica de la grip comença a finals de desembre i dura fins al març, si bé el SARS-CoV-2 «va substituir l’any passat tot el que feia la grip». El 2019, la vacuna va evitar un 37% de les morts, un 40% dels ingressos en ucis i un 25% de les hospitalitzacions atribuïbles a la grip, segons Cabezas, que ha recalcat que «la grip és un important problema de salut pública», la incidència de la qual oscil·la entre un 5% i un 15% de la població general, percentatge que pot arribiar al 50% en institucions tancades. La vacuna de la grip, a més, també redueix la «càrrega assistencial» en el sistema sanitari.

A més, ha explicat que, igual que va fer l’any passat, Salut comptarà aquest any amb 365 espais pròxims als CAP (centres cívics, biblioteques) per fer la vacunació de manera diferenciada i que no es faci dins dels centres de salut. Així, per exemple, el CAP Rio de Janeiro, des del qual Cabezas ha fet la roda de premsa, vacunarà al Parc Tecnològic de Nou Barris. «Tot i així, a qualsevol persona de més de 60 anys que vingui a fer-se una visita a infermeria la vacunarem contra la grip, per evitar dobles visites», ha destacat per la seva banda el director del CAP Rio de Janeiro, Jaume Collano.

¿Torna la grip?

La tardor i hivern de l’any passat van ser atípics perquè el coronavirus va desplaçar la resta de virus respiratoris i amb prou feines hi va haver casos de grip. També és veritat que la mascareta va protegir la població de molts virus. No obstant, Salut creu que aquest any sí que hi haurà més casos de grip que l’anterior.

«Sembla que aquesta tardor i hivern tornarà a haver-hi entre nosaltres diferents tipus de virus de la grip. N’hi haurà menys circulació pel coronavirus, però hi haurà circulació i està augmentant. No sabem com serà aquesta temporada, segurament serà diferent de la de l’any passat. Sí que veurem grip», ha dit Cabezas. La metge ha advertit, a més, que les persones que tenen una coinfecció de grip i Covid-19 (si bé no són casos gaire freqüents) tenen el doble de probabilitats de morir.

Passaport Covid

Notícies relacionades

Cabezas ha explicat també que la conselleria no descarta demanar el passaport de vacunació per realitzar certes activitats, com a mesura addicional, si hi hagués un augment significatiu de contagis de coronavirus. De moment, hi està havent un «repunt», però les persones ingressades en ucis per Covid-19 estan per sota de 100, un dels límits que es marca Salut Catalunya, per ara, només demanar el passaport Covid en discoteques.

Preguntada per la variant delta plus de coronavirus (l’AY4.2), que té dues mutacions més que la delta i ja representa el 10% dels contagis a Anglaterra, Cabezas ha explicat que se n’han detectat nou casos a Catalunya. «És un 10% més transmissible que la variant delta, tot i que no es pot dir que sigui més perillosa», ha dit. Tot i així, ha reconegut que les vacunes van perdre una mica d’efectivitat davant la variant delta respecte de l’alfa, per això no es descarta que ara passi el mateix.