Protecció davant l’hivern

¿Vacunar-se amb dos fàrmacs causa més efectes secundaris?

  • Una infermera i una immunòloga responen a EL PERIÓDICO a algunes de les claus de la doble vacunació de la grip i de la tercera dosi contra la Covid-19 en majors de 70 anys

¿Vacunar-se amb dos fàrmacs causa més efectes secundaris?

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya ha engegat aquest dilluns, 25 d’octubre, la campanya de la grip i, alhora, l’administració de la dosi de reforç en totes les persones més grans de 70 anys. Aquestes són algunes de les claus de la doble vacunació d’aquest any:

¿Vacunar-se amb dos fàrmacs causa més efectes secundaris?

No. Com explica la infermera Pepi Estany, coordinadora del Grup de Vacunes de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc), «els efectes de la tercera dosi de la vacuna de la Covid-19 no són superiors als de la segona». «Hi ha estudis que diuen ja que la dosi de reforç no causa més efectes», explica a aquest diari.

Estany explica que, a més, tampoc s’ha demostrat que la coadministració de les dues vacunes (la de la Covid-19 i la de grip) causi més símptomes. «Hi ha altres països que han fet la coadministració i ens arriba que no hi ha més efectes secundaris», certifica.

La infermera recorda que als nadons se’ls posen fins a set vacunes en una mateixa visita. «I que les posem juntes no vol dir que hi hagi més efectes secundaris. No obstant, si ho fem per separat, tindrem dos dies d’efectes secundaris», precisa.

El mateix diu la immunòloga i investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Matilde Cañelles: «Jo no esperaria més efectes secundaris. Als nens se’ls posa la triple vírica i no tenen més efectes», assenyala.

Tot i així, les infermeres, que són les que vacunen, donen per fet que hi haurà persones que tindran por dels efectes secundaris i que demanaran posar-se les dues vacunes per separat. «Però no és el mateix tenir una cita que dues», recorda Estany.

¿A quina part del cos em posaran les dues vacunes?

En braços diferents, com explica Estany. «Les vacunes se solen posar per separat, no en la mateixa extremitat», explica. I, en el cas que s’hagin de posar en la mateixa extremitat, les punxades han de guardar almenys quatre centímetres de distància. «Això és el que es fa amb totes les vacunes», diu la infermera.

¿On puc demanar cita?

Des d’aquest dilluns, els catalans poden demanar cita a través de la web citasalut.gencat.cat, La Meva Salut o trucant al vostre centre d’atenció primària (CAP).

¿On em vacunaran?

Igual que va fer l’any passat, Salut comptarà aquest any amb 365 espais pròxims als CAPs (centres cívics, biblioteques) per fer la vacunació (de la grip i la tercera dosi als més grans de 70) de manera diferenciada i que aquesta no es faci dins dels centres de salut. Tot i així, tota persona més gran de 60 anys que vagi a fer-se una visita a la infermeria del seu CAP serà vacunada per evitar dobles visites.

¿Qui s’ha de vacunar contra la grip?

Salut recomana que es vacunin tots els més grans de 60 anys, els pacients amb problemes de salut crònics o factors de risc, les dones embarassades, el puerperi de fins a cinc mesos, els sanitaris i cuidadors de persones de risc, els treballadors essencials, les persones que treballen a les escoles i els nens de fins a dos anys que han nascut prematurs.

¿Qui ha de demanar cita per a la dosi de reforç contra la Covid?

Totes les persones més grans de 70 anys que hagin rebut la segona dosi de la vacuna de la Covid-19 (Pfizer o Moderna) fa sis mesos podran posar-se la tercera dosi des d’aquest dilluns. A més, Salut va començar ja fa setmanes a posar aquesta dosi de reforç a les residències.