Sanitat

Els metges preveuen que la grip i els refredats siguin aquest any més greus pel descens de la Covid

  • La relaxació en l’ús de la mascareta i la distància pot provocar que els virus arribin abans i durin més temps

  • Aconsellen una vacunació massiva en nens, majors de 65 anys i sanitaris

Els metges preveuen que la grip i els refredats siguin aquest any més greus pel descens de la Covid

RAFA ARJONES

2
Es llegeix en minuts
Pino Alberola

Només set casos de grip van ser diagnosticats a Espanya la temporada passada en comparació als 7.000 de l’anterior. Les mesures de prevenció adoptades davant el coronavirus a penes van deixar possibilitat que circulessin altres virus. L’hivern passat tampoc hi va haver gairebé casos de bronquiolitis en nens ni virus digestius. No obstant, els metges adverteixen que aquest any pot ser diferent. Amb bona part de la població adulta vacunada i un relaxament en les mesures de prevenció com mascaretes i distància, els casos de grip i d’infeccions provocades per altres virus poden arribar als nivells d’abans i ser més virulentes que l’any anterior.

L’alerta l’han llançat experts del Centre Nacional de Grip de Valladolid, els hospitals Clínic Universitari i Río Hortega i la Universitat de Valladolid en un article publicat recentment a la revista ‘Vaccines’. En ell s’adverteix que la falta de contacte amb el virus de la grip pot provocar una caiguda en la immunitat i ser pitjor en tres aspectes: començar abans, durar més i ser més greu.

«És una postura raonable. És cert que el virus de la grip canvia cada any, però va deixant una petita immunitat que fa que l’organisme estigui més preparat. Aquest any no tenim aquest petit entrenament, per això la temporada de grip es pot avançar», adverteix l’epidemiòleg José María López Lozano. «Els virus han circulat menys i, a més, s’ha relaxat l’ús de la mascareta i la distància social, de manera que és previsible que aquest any la temporada de grip sigui més intensa», sosté Hermann Schwarz, responsable de l’àrea de vacunes de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària.

A més de la grip, també hi pot haver més incidència d’altres virus respiratoris i digestius, sobretot en el cas dels nens. Ja va passar a principis d’estiu, quan van començar a aparèixer casos de bronquitis i bronquiolitis en menors. Tot a les portes de l’estiu, quan aquests virus no solen circular. Els pediatres expliquen que ja han començat a detectar a les consultes un augment d’episodis de gastroenteritis o del conegut virus boca-mà-peu. De moment la incidència és com la que es va registrar en època prepandèmica, després que l’any passat amb prou feines circulessin aquests virus.

Vacunar els més petits

Notícies relacionades

Els pediatres han recomanat que aquest any es vacuni contra aquesta malaltia tots els nens d’entre sis mesos i cinc anys. L’Associació Espanyola de Pediatria basa aquesta recomanació en diversos motius. Entre ells, la dificultat per triar soques virals per elaborar la vacuna d’aquesta temporada i els pocs estímuls immunològics que poden haver desenvolupat els nens pel descens de casos de grip durant la tardor i l’hivern passats. La temporada passada, el virus de la grip amb prou feines va circular al nostre país, gràcies, entre altres qüestions, a les mesures preventives contra la Covid, com l’ús de la mascareta, la distància i el rentat freqüent de mans. Vacunar els més petits de la grip ajudarà, sobretot, a tallar la transmissió de la malaltia des dels nens als adults i reduir el risc d’hospitalització i mort dels més grans per aquesta malaltia. Els especialistes recorden que els menors de cinc anys són els principals transmissors de la malaltia.

Per al cas dels adults, els experts també aconsellen vacunacions massives per frenar l’impacte de la malaltia. El Ministeri de Sanitat, com l’any passat, s’ha marcat arribar al 75% de la població gran de 65 anys i dels sanitaris.

Temes:

Grip