Dia Mundial del Càncer de Mama

La reconstrucció mamària per micropigmentació ja es realitza a 11 centres catalans

L’Hospital de Bellvitge, pioner en aquesta ténica, realitza unes 200 intervencions a l’any

La reconstrucció mamària per micropigmentació ja es realitza a 11 centres catalans

Conselleria de Salut

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Onze hospitals catalans ja ofereixen la reconstrucció mamària per micropigmentació del complex aurèola-mugró en 3D, destinada a pacients que han sigut sotmeses a una mastectomia per càncer de mama. A més, en el termini de dos anys seran 15 els centres, segons ha informat la Conselleria de Salut.

La micropigmentació és un procediment de decoració del cos humà mitjançant la implantació de pigments que, en el cas del complex arèola-mugró, suposa el punt final de la reconstrucció mamària. Amb aquest procediment, es crea un dibuix amb tècnica de 3D que produeix l’efecte òptic tridimensional de projecció del mugró.

Aquesta intervenció s’aplica a totes les dones amb càncer de mama que han passat una mastectomia, amb afectació a la zona del mugró i l’arèola. Amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama, Salut ha destacat que està estenent aquest procediment i que ja són 11 els hospitals catalans que ho ofereixen (el 2019 només n’eren dos).

Actualment, els centres catalans que presten aquest servei són l’Hospital de Bellvitge, el Consorci Sanitari de Terrassa, l’Hospital Clínic, l’Hospital Fundació Althaia, l’Hospital Moisès Broggi, l’Hospital de Vic, l’Hospital del Mar, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’Hospital Josep Trueta i el Comarcal de Calella. L’objectiu és estendre’l els pròxims dos anys i que els hospitals Vall d’Hebron, Arnau de Vilanova, Joan XXIII, Sant Joan de Reus i Verge de la Cinta també ofereixin el servei.

5.000 cirurgies a l’any

Cada any es realitzen prop de 5.000 cirurgies per càncer de mama, de les quals els 1.500 poden requerir mastectomies i, d’aquestes, fins a unes 900 poden necessitar la micropigmentació terapèutica del mugró.

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones; s’estima que el 2020 es van diagnosticar 4.626 casos nous, cosa que representa un 28% del total de nous casos de càncer en dones l’any passat. El contrapunt a aquesta alta incidència és que la supervivència d’aquesta malaltia als cinc anys és del 84%.

D’altra banda, el programa de detecció precoç de càncer de mama a Catalunya ha consolidat la recuperació de la seva activitat i ha superat l’impacte de la pandèmia, ja que s’han convidat a realitzar proves 46.200 dones al mes aquest 2021, per sobre de les 42.000 del 2019.

El programa va paralitzar les invitacions a mitjans de març i fins al maig del 2020, en la fase més crítica de la pandèmia de la Covid-19, com la majoria de serveis no urgents no relacionats amb el coronavirus. A partir de maig del 2020 es va reiniciar l’activitat de forma gradual, que va arribar a ser generalitzada a mitjans de setembre de l’any passat.

La «fase final» de la reconstrucció

L’Hospital de Bellvitge (l’Hospitalet) va ser el primer, a Catalunya, que va començar a realitzar la micropigmentació de l’aurèola-mugró. «La reconstrucció mamària forma part del càncer de mama. La fase final és la reconstrucció del mugró», explica a aquest diari Anna López, cap del Servei de Cirurgia Plàstica de Bellvitge i cirurgiana plàstica de la Unitat Funcional de Mama de l’hospital i de l’Institut Català d’Oncologia.

Notícies relacionades

Aquesta tècnica, explica López, és similar a la d’un «tatuatge», tot i que «no dura tant». «Fa més de 20 anys que fem la micropigmentació de l’aurèola-mugró. Abans ho fèiem els cirurgians; ara tenim dues infermeres formades en micropigmentació. En fem unes 200 a l’any», explica aquesta metge. López celebra que aquesta tècnica formi part ja de la cartera de serveis públics de Catalunya.

«La micropigmentació de l’aurèola-mugró suposa posar fi a tot el procés quirúrgic del càncer de mama per poder girar full», afirma aquesta cirurgiana. A més, la tècnica és senzilla: es fa amb anestèsia local i no requereix quiròfans. «La imatge corporal de la dona canvia moltíssim».