Vacuna Covid-19

La vacuna contra la Covid-19 podria haver sigut provada en soldats birmans sense el seu consentiment

La companyia Bharat Biotech, responsable de la vacuna, ha negat els fets

La vacuna contra la Covid-19 podria haver sigut provada en soldats birmans sense el seu consentiment
1
Es llegeix en minuts

Un programa militar secret que va engegar el mes de gener hauria utilitzat soldats de Birmània per provar, sense el seu consentiment, una vacuna no aprovada, segons han informat fonts de l’Exèrcit i ha publicat l’agència birmana Myanmar Now.

Els esmentats membres de l’Exèrcit de Birmània haurien rebut dosis d’una vacuna Covaxin contra el coronavirus, produïda per la companyia farmacèutica índia Bahrat Biotech. Aquestes pràctiques van arrencar el mes de gener i es van prolongar durant tres mesos més.

Segons l’informe de l’Exèrcit, a aquests militars se’ls hauria inoculat la dosi de la vacuna sense el seu consentiment i sense el coneixement que aquesta vacuna es trobava encara en la tercera fase d’assajos clínics.

«Van dir que ens vacunarien i després revisarien la nostra immunitat dues setmanes després per veure si havia augmentat. Així que es podria dir que va ser una prova», ha declarat un oficial de l’Exèrcit, segons recull l’agència birmana.

A més, ha apuntat que, tant a ell com 15 soldats més, se’ls va extreure sang un total de tres vegades després de cadascuna de les dues dosis que van rebre, i ha expressat que, més tard, aquest programa es va ampliar per incloure-hi més personal militar.

«Pensava que estaven extraient sang a tothom. Però més tard vam saber que només érem nosaltres. Fins i tot vam fer broma dient que ens estaven utilitzant com rates de laboratori», ha traslladat el militar.

Bharat Biotech va començar els assajos de la tercera fase del desenvolupament de la seva vacuna Covaxin el novembre de l’any passat, però a principis de gener encara no havia aconseguit avenços significatius a causa de la falta de voluntaris disposats a provar-la.

Notícies relacionades

En aquest context, la companyia ha negat haver realitzat assajos clínics fora de l’Índia, i ha informat que va enviar 55 vials a Birmània el mes de gener, però que era una maniobra normal en el marc d’una negociació davant un possible comprador.

Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va rebre una sol·licitud per a la inclusió de Covaxin en la seva llista de vacunes d’ús d’emergència a principis de juliol, però encara no ha portat a terme una revisió de les dades presentades per la companyia.