Assaig mundial

¿Quins requisits es necessiten a Espanya per ser voluntari de la vacuna contra el VIH?

  • Centres hospitalaris de Barcelona, Madrid, València i Còrdova busquen 250 persones que vulguin participar en l’estudi

¿Quins requisits es necessiten a Espanya per ser voluntari de la vacuna contra el VIH?

Efe / Carlos Ramírez

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vacuna contra el virus d’immunodeficiència humana (VIH) que prepara la farmacèutica Janssen és a la recta final. I és el primer compost en deu anys que ha arribat a la tercera fase del seu estudi, l’última abans de comercialitzar-se.

Mosaico, responsables de l’estudi en l’àmbit mundial, busquen 250 voluntaris que vulguin participar en l’estudi als centres hospitalaris de Barcelona, Madrid, València i Còrdova.

Els requisits per formar part de l’estudi són:

  1. Ser home o persona trans que té sexe amb homes o persones trans.

  2. Tenir entre 18 i 60 anys.

  3. Ser VIH negatiu.

  4. No utilitzar profilaxi preexposició, és a dir, els medicaments que prenen les persones que estan en risc d’infecció pel VIH per prevenir contraure’l a través de les relacions sexuals o el consum de drogues injectables, ni voler fer-ho de forma immediata.

  5. Residir als llocs on es desenvolupa l’estudi: Barcelona, Madrid, València o Còrdova.

Sense risc

Els responsables de l’estudi volen deixar clar que amb les vacunes no hi ha risc d’agafar la infecció del VIH i que no provoquen la sida, perquè no s’elaboren a partir del VIH viu o del VIH mort ni de cèl·lules humanes infectades amb el VIH.

Notícies relacionades

El problema és que encara no hi ha prou voluntaris als hospitals. El doctor Vicente Estrada, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínico San Carlos de Madrid i un dels metges responsables de l’estudi al nostre país ha assegurat a RTVE: «Cal gent. És un treball contra rellotge i requereix una certa rapidesa, perquè interessa que estigui representat de manera global. Espanya hi té un paper destacable i molt rellevant quant al nombre de participants».

Urgeixen per al setembre

Al setembre han de tenir els 250 participants que proporciona Espanya, dins dels 3.800 ciutadans de vuit països integrants d’aquest gran projecte. «Tenim molts voluntaris, però, quan al final parles amb ells i els expliques que la meitat reben placebo, es fan enrere. D’altra banda, els participants han de saber que si es fan un test del VIH a la farmàcia o per una altra raó, els pot sortir positiu perquè l’organisme desenvoluparà anticossos». Aquest fet resulta «incòmode» per a molts voluntaris, assegura el doctor Estrada.