Segons la Conselleria de Salut

El 75% dels més grans de 50 anys estaran vacunats al juny a Catalunya

Prop d’un 10% dels citats no acudeixen a vacunar-se: «Per cada cita incomplerta, els equips han de trucar a tres persones», adverteix Argimon

El 75% dels més grans de 50 anys estaran vacunats al juny a Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El 75% dels catalans més grans de 50 anys estaran vacunats amb almenys una dosi contra la Covid-19 a mitjans de juny. El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha destacat que, a partir d’aquesta franja d’edat de 50 anys, són les persones que tenen «més probabilitats» d’ingressar en un hospital pel virus.

Respecte a les taxes d’infecció, l’epidemiòleg ha aclarit que si bé s’està vacunant les persones de més risc, encara queda el grup de menys de 40 anys que reuneix les franges d’edat en les quals predominen els contagis.

«Haurem d’esperar a tenir vacunats els més joves perquè el nombre de casos global disminueixi», ha argumentat Argimon, que ha recordat que en les pròximes tres setmanes el focus de la vacunació estarà posat a la franja de 50 a 59 anys (un milió de persones a Catalunya). De moment ja estan sent cridats per vacunar (o poden demanar cita) els de 55 a 59 anys i, «en pocs dies», ho faran els de 50 a 54.

Esgotar la vacunació en aquestes franges d’edat és l’objectiu de Salut, ja que «el 80% dels ingressos a les ucis té 50 o més anys», segons Argimon, i «el grup que més ingressa és el de 60 a 69 anys».

Catalunya ja ha posat 3.364.940 dosis de la vacuna i el 32,9% dels més grans de 16 anys tenen una dosi, mentre que el 15,8% té les dues, segons ha indicat la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. Cabezas també ha explicat que la intenció és posar la segona dosi d’AstraZeneca a qui va rebre la primera i és més gran de 60 anys, però que als menors s’està pendent de la decisió del Ministeri.

«En bona direcció»

Respecte a la situació epidemiològica, el titular de la secretaria de Salut Pública ha celebrat que Catalunya va «en bona direcció», i ha advocat per no abaixar la guàrdia. Els contagis setmanals han baixat dels 10.600 a 7.700 i, a finals d’aquesta setmana, estaran en els 6.500.

La positivitat (la xifra de positius que resulta de les proves diagnòstiques) ha baixat al 7% i a finals de setmana estarà en el 5%, el llindar segons el qual l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que l’epidèmia està sota control.

Notícies relacionades

No obstant, l’epidemiòleg ha volgut cridar l’atenció sobre les «aglomeracions» produïdes el cap de setmana passat. «És una bona notícia que acabi l’estat d’alarma, però s’ha de recordar que la pandèmia no ha acabat», ha dit, tot i que ha valorat el succeït com un «fet puntual».

Argimon també ha cridat l’atenció sobre el fet que «entre el 8% i el 10%» de les persones que tenen cita per vacunar-se acaben sense anar-hi, la qual cosa és un problema perquè això implica reordenar la llista. «Per cada cita que no es compleix, els equips han de trucar a tres persones», ha explicat. A més, vacunes com Pfizer només poden estar cinc dies descongelades, per això la pressa per posar les dosis. També ha alertat sobre els ‘fakes’ que corren per les xarxes socials per acudir a vacunar-se a alguns centres i ha demanat fer únicament cas dels «canals oficials».