Símptoma habitual

La pèrdua d’olfacte per Covid es deu a una inflamació neurològica

1
Es llegeix en minuts

La pèrdua d’olfacte en casos de pacients infectats pel coronavirus no es deu «a un edema en el nivell de la clivella olfactiva», com es creia fins ara, i sí a una infecció de les neurones sensorials que «provoca una inflamació persistent» del sistema nerviós olfactiu, segons un estudi divulgat aquest dimecres per l’Institut Pasteur.

Aquesta investigació, en la qual col·laboren també els centres francesos CNRS, Inserm i la Universitat de París, refuta així una de les hipòtesis fins ara acceptades sobre la pèrdua de l’olfacte en pacients amb Covid, basada en «un edema transitori al nivell de la clivella olfactiva que impedeix el pas de l’aire que porta les molècules de l’olor a les cèl·lules nervioses olfactives» (i provoca la típica congestió nasal).

No obstant, l’estudi va trobar «una infecció de neurones sensorials» entre els pacients i l’augment de cèl·lules immunitàries a l’òrgan sensorial. Tot això pot constituir «una inflamació persistent de l’epiteli olfactiu i del sistema nerviós olfactiu» que condueix a la pèrdua temporal de l’olfacte.

«Hem constatat que les neurones sensorials resulten infectades pel SARS-CoV-2, així com el nervi olfactiu i els centres nerviosos olfactius al cervell», explica l’investigador Pierre-Marie Lledo, coautor de l’estudi, publicat a la revista ‘Science Translational Medicine’.

Patogen a les cavitats nasals

Notícies relacionades

Aquest estudi ha descobert també de manera inesperada que les proves clàssiques nasofaríngies PCR entre els pacients sense olfacte poden fallar en la detecció del virus, perquè el patogen pot «persistir al fons de les cavitats nasals». Per aquesta raó, «es pot considerar una raspallada nasal (una altra tècnica de recollida de mostres) per completar el fregat nasofaringi del test PCR en els pacients que presenten una pèrdua d’olor».

Finalment, l’estudi alerta que «la infecció de les neurones olfactives pot constituir una porta d’entrada al cervell». Així, suggereix realitzar noves investigacions per saber «per quins certs pacients (Covid) desenvolupen manifestacions clíniques d’ordre psicològic, com ara ansietat o depressió, o neurològics, com ara susceptibilitat de desenvolupar una malaltia neurodegenerativa».

Temes:

Coronavirus