Estratègia d’immunització

Catalunya vacunarà massivament el col·lectiu d’entre 50 i 59 anys a partir del 10 de maig

  • Argimon insisteix que espaiar les dues dosis vuit setmanes permetria arribar al 5 de juliol amb cinc milions de catalans amb almenys una punxada

  • Salut Pública detecta els dos primers casos de la variant índia al territori, un encara en fase d’estudi

Catalunya vacunarà massivament el col·lectiu d’entre 50 i 59 anys a partir del 10 de maig
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya començarà a vacunar massivament el col·lectiu d’entre 50 i 59 anys a partir del 10 de maig, és a dir, dilluns que ve. Segons la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, se li administrarà majoritàriament Pfizer, farmacèutica que compleix unes entregues estables de l’ordre de 270.000 dosis setmanals. Tot i que també se li pot inocular Moderna (unes 30.000 dosis setmanals) o Janssen, si bé d’aquesta última es desconeix quin volum de vacunes arribarà en les pròximes setmanes i, a més, el Ministeri de Sanitat recomana dedicar-la al grup de 70 a 79 anys. AstraZeneca està reservada per a més grans de 60 anys.

Si bé aquesta setmana ja es posaran algunes vacunes en les persones de 50 a 59 anys, el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assenyalat en una roda de premsa telemàtica que s’iniciarà «de forma generalitzada» a partir de dilluns, 10 de maig. A més, per a la població de 50 a 59 anys se seguirà el mateix sistema que en les franges de 60 i 70 anys: els equips d’atenció primària podran oferir cites en funció de disponibilitat, però també s’oferiran places a través de la pàgina web de vacunació.

A més, Argimon ha tornat a demanar al Ministeri de Sanitat que permeti separar l’interval de les segones dosis de Pfizer (la més fiable en les entregues) fins a les vuit setmanes, una cosa que permetria, segons les seves estimacions, tenir al juliol «cinc milions de persones vacunades amb almenys una dosi» a Catalunya, que inclouria tots els catalans «de 30 anys o més», i en pauta completa tots els de més de 60 anys.

Es tracta d’uns càlculs «molt conservadors», basats en l’arribada de fins a tres milions de dosis de la vacuna de Pfizer previstes en les pròximes setmanes. Tot i així, «és una protecció molt elevada», ha reivindicat l’epidemiòleg, que ha recordat, textualment, que la segona dosi de Pfizer ofereix un benefici marginal mentre que el gruix del benefici de la vacuna (entre un 90% i 92% de protecció) s’obté a les tres setmanes de la primera dosi.

Per contra, si aquests tres milions de vacunes de Pfizer que està previst que arribin a Catalunya es destinen a inocular la gent amb la pauta completa (dues dosis), «només» s’assolirà immunitzar la franja d’edat de 45 anys o més fins al 15 de juliol, ha assegurat el secretari.

Espaiar les dues dosis de la vacuna (estratègia que segueixen països com el Regne Unit o Alemanya, entre d’altres) permet tenir molta gent vacunada amb una vacuna, és a dir, altament protegida tot i que encara no tinguin la segona dosi. Diferents experts a Catalunya defensen aquesta estratègia, però el Ministeri de Sanitat de moment la rebutja i prefereix seguir les indicacions dels laboratoris.

La variant índia

A preguntes dels periodistes, Argimon ha explicat que la xarxa de vigilància epidemiològica catalana ha detectat els primers dos casos de la variant índia del coronavirus al territori. Segons ell, és «normal» que se n’hagin detectat casos a Catalunya quan també n’hi ha en altres punts d’Espanya.

Un dels casos de la variant índia és «clar» perquè és d’un ciutadà que va viatjar a l’Índia, mentre que el segon s’està estudiant, ha assenyalat Argimon. 

Notícies relacionades

L’epidemiòleg ha explicat que l’actual situació epidemiològica de Catalunya és «d’estancament». «Hi ha uns 10.000 casos setmanals, que encara són molts. Si no fos per la vacunació, estaríem com en la segona o tercera onada», ha valorat.

Al seu costat, la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha destacat que un 29,3% dels catalans de més de 16 anys tenen ja almenys una vacuna posada, mentre que el 13,1% té les dues. Cabezas ha celebrat que el nombre de vacunes que es reben ara és molt superior al dels primers mesos, cosa que facilita molt la feina.