Crisi sanitària internacional

Portugal retira l’estat d’alarma amb només tres morts diàries per coronavirus

  • Costa posarà punt final a aquesta mesura excepcional d’emergència aquest dissabte després de superar la devastadora tercera onada de principis d’any que va desbordar el seu sistema sanitari

Portugal retira l’estat d’alarma amb només tres morts diàries per coronavirus
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tot i que fa uns mesos el sistema sanitari portuguès es veia desbordat amb unes xifres rècord d’ingressos en planta i ucis, el país ha aconseguit recobrar part de la seva normalitat i reduir la incidència acumulada a 69,3, una dada inèdita dins de la Unió Europea i que portarà el Govern a aixecar l’estat d’emergència aquest dissabte.

Portugal, es manté com un dels països europeus amb la pandèmia més controlada després de la desescalada de casos que ha viscut en les últimes setmanes.

De l’emergència a l’alleujament

Portugal ha notificat aquest dimecres 572 contagis i tres morts per coronavirus, xifres estables dins de la tendència de les últimes setmanes, que ha vist com es reduïen els casos després del confinament domiciliari que el seu president, António Costa, va decretar al gener.

Des del passat 2 d’abril el nombre de morts diàries s’ha mantingut per sota dels dos dígits, unes xifres considerablement reduïdes quan les comparem amb els pics de finals de gener en els quals es van arribar a assolir els 303 morts. A més, dilluns passat, Portugal va viure una jornada sense morts per segona vegada en tota la pandèmia.

Alleujament de la pressió hospitalària

Actualment, en els hospital s’han registrat 332 pacients ingressats amb el virus, 14 menys que el dia anterior, i dels quals 88 es troben en cures intensives.

Segons el butlletí de la Direcció General de Salut (DGS), la incidència acumulada dels últims 14 dies ha retrocedit gairebé un punt –de 70,2 a 69,2 casos per cada 100.000 habitants. També s’ha reduït la xifra de contagis, que la setmana passada se situava en 610.

Notícies relacionades

No obstant, puja lleugerament l’índex de transmissió Rt, que mesura el nombre de persones que infecta un contagiat, de 0,99 a 1.

Segons la DGS, el país, que té poc més de 10 milions d’habitants, suma des que va començar la pandèmia 835.563 casos confirmats del virus, dels quals més de 23.800 estan actius, i 16.973 han mort.