Fàrmac monodosi

Sanitat anuncia que Janssen només entregarà la meitat de les dosis previstes de la seva vacuna

  • La farmacèutica de Johnson & Johnson havia d’entregar 300.000 dosis aquest mes

  • El retard obliga a reformular el pla de vacunació

1
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Sanitat ha comunicat aquest dimarts a les comunitats autònomes que el pròxim dijous rebran la meitat de les dosis previstes de Janssen, de les quals se n’esperaven 300.000 aquest mes d’abril, i 146.000 de les quals ja van ser distribuïdes la setmana passada.

Fonts autonòmiques han precisat que amb aquesta reducció hauran de reorganitzar el seu pla setmanal de vacunació, que incloïa ja la monodosi del sèrum de Johnson & Johnson. Precisament, des de Sanitat han assegurat que el ministeri ha transmès puntualment aquesta informació a les comunitats tot just rebre-la de la farmacèutica perquè puguin planificar la campanya.

D’aquesta manera, per exemple, el País Valencià tindrà dijous 14.000 de les 28.000 previstes i Galícia 7.000 de les 14.000 vacunes compromeses de Janssen, que l’estratègia de vacunació reserva de moment el col·lectiu de persones de 70 a 79 anys i persones amb patologies d’alt risc. En el cas de Múrcia ho ha confirmat el seu president, Fernando López Miras, que ha comunicat que el departament que dirigeix Carolina Darias n’enviarà finalment 4.000 de les 8.000 que li havien anunciat.

«Amb aquesta planificació, el Ministeri entendrà que es generen disfuncions en els punts de vacunació i en els municipis, però crec que per això tots hem de ser responsables i confiar en els professionals sanitaris i mentre arribin vacunes i, si el Ministeri de Sanitat no canvia més i no fa més cops de volant respecte al pla de vacunació, continuarem vacunant el percentatge més gran de població possible», ha censurat López Miras.

Arribar als 5,5 milions al juny

Notícies relacionades

També Castella i Lleó comptarà amb 6.400 monodosis de Janssen, quan inicialment eren 12.700, segons ha comunicat la Conselleria de Sanitat de la Junta. Els càlculs inicials estimaven que a l’abril Janssen enviés a Espanya 300.000 dosis fins a anar progressivament arribant als 5,5 milions al juny.

D’aquestes, 146.000 ja van ser repartides la setmana passada, una vegada l’EMA va avalar-ne la seguretat i eficàcia i el laboratori va aixecar la seva recomanació de no començar a injectar-la a Europa fins que les autoritats sanitàries nord-americanes dilucidessin la seva relació amb sis episodis trombòtics estranys apareguts en aquell país entre els 7 milions de vacunats.