La lluita contra la Covid-19

Argimon: «Catalunya rebrà 14 milions de vacunes i arribarà a la immunitat a finals d’estiu»

  • El secretari de Salut Pública qualifica de «bona notícia» que a Espanya hagin d’arribar 87 milions de dosis, però demana tenir més informació sobre les entregues dels fàrmacs

Argimon: «Catalunya rebrà 14 milions de vacunes i arribarà a la immunitat a finals d’estiu»
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya rebrà entre 13,5 i 14 milions de vacunes contra la Covid-19 del total dels 86 milions que arribaran a Espanya a partir d’aquest abril i fins al setembre. «Avui el president del Govern espanyol ha anunciat que Espanya rebrà 87 milions de vacunes, de les quals 13,5 milions aniran a Catalunya, suficients per aconseguir la immunitat de grup, el 70% de la població vacunada, a finals d’estiu», ha dit aquest dimarts a la tarda el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en la roda de premsa setmanal sobre el procés de vacunació.

Argimon, que ha qualificat de «bona notícia» l’anunciat aquest migdia per Pedro Sánchez, ha precisat, no obstant, que «serà necessari que es concreti en la pròxima comissió de salut pública quines vacunes i a quin calendari arribaran, perquè és importantíssim per no improvisar».

Catalunya va rebre ahir dilluns un total de 193.050 vacunes de Pfizer, que ja ha començat a posar aquest dimarts com a primeres dosis. D’AstraZeneca, la farmacèutica que més està incomplint les entregues, no n’ha arribat una nova remesa i Catalunya té les que va rebre la setmana passada, de les quals n’ha administrat 50.000 i 50.000 més les ha guardat per a la següent amb l’objectiu de posar segones dosis. A més, la Conselleria de Salut rebrà unes 52.000 vacunes de Moderna.

Cobertura actual

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha destacat que un total de 1.039.623 catalans ja han rebut almenys una dosi de la vacuna contra la Covid, el que representa el 13% de la població total. «Ressaltem aquest gran impuls en la vacunació que té a veure amb la gran arribada de dosis», ha dit Cabezas. D’aquest milió, 443.579 persones (un 5,7%) han rebut dues dosis.

El 64,6% dels treballadors essencials a Catalunya ja estan vacunats amb una dosi d’AstraZeneca. Només el 0,9% té també la segona, però això es deu al fet que aquesta segona dosi en el cas d’aquest fàrmac es posa als tres mesos i encara no ha passat prou temps. Quant a les persones d’entre 60 i 65 anys, ja s’han vacunat amb una dosi de la vacuna el 32,9% (un 6,8% amb les dues dosis). Entre les persones de més de 80 anys, un 64,1% té una dosi i un 26,8% totes dues. I entre els grans dependents, el 77,1% té una primera dosi i un 64,6% té totes dues.

«La vacuna no només evita els casos de malaltia, sinó també la gravetat. Els casos de persones vacunades que es contagien són més lleus», ha reiterat Cabezas. La mateixa ha avançat que, abans de juny, estaran vacunades les persones d’entre 65 i 79 anys. El col·lectiu de 65 a 70 anys començarà a ser immunitzat quan acabi el d’entre 70 i 79 anys. A més, per vacunar les persones de 65 a 70 anys Salut espera rebre més vacunes de Janssen.

En algunes zones de Lleida i de la província de Barcelona, Salut està vacunant ja les persones d’entre 70 i 79 anys (malgrat que va dir que començaria amb ells el 12 d’abril). Això és perquè en aquestes zones les xifres de cobertura entre més grans de 80 són «molt bones», cosa que permet passar al següent grup poblacional.

¿Quarta onada?

Notícies relacionades

Per la seva banda, el doctor Argimon ha advertit que les dades epidemiològiques a Catalunya «no van bé», malgrat que l’índex de reproducció (Rt) ha descendit aquest dimarts a 0,99. «Els dies festius, igual que els caps de setmana, la gent acostuma a anar menys als CAP i, per tant, hi ha molta menys gent diagnosticada», ha dit l’epidemiòleg, que ha augurat que, malgrat l’actual infradiagnòstic, en els pròxims 10 dies pujarà el nombre de contagis i el de morts.

Argimon ha alertat que a les ucisde tot Catalunya hi havia aquest dimarts un total de 445 persones amb Covid-19. «Anem a un ritme que no podrem sostenir», ha insistit. Tot i així, no s’ha «atrevit» a afirmar que «la quarta onada sigui ja una realitat», però ha dit que el nombre d’ingressos està augmentant. Ha valorat positivament que l’estat d’alarma, segons ha anunciat Pedro Sánchez al matí, acabi el 9 de maig («perdre llibertats és molt fàcil, recuperar-les és més difícil», ha dit).