Desenvolupades pel CSIC
Una empresa catalana fabrica les primeres mascaretes FFP2 100% biodegradables
El disseny, similar als tapaboques tradicionals i amb una eficàcia de filtració superior al 94%, està pendent d’obtenir la certificació europea

zentauroepp54263060 coronavirus barcelona200804103252 /
L’empremta ecològica que està deixant la pandèmia és una de les conseqüències més evidents de la crisi sanitària que estem vivint. Segons un estudi publicat per la revista ‘Environmental Science & Technology’, mensualment es rebutgen més de 129.000 milions de mascaretes. Per aquesta raó, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en col·laboració amb l’empresa catalana Palens, ha desenvolupat la primera FFP2 completament biodegradable, que es fabricarà a Vilassar de Mar (Maresme).
Amb un disseny similar al de les mascaretes tradicionals i amb una eficàcia de filtració superior al 94%, aquests tapaboques respectuosos amb el medi ambient encara estan sent avaluats per obtenir la certificació europea, però es preveu que arribin al mercat abans de l’estiu.
Os presentamos nuestra nueva mascarilla compostable, BIOMASK EPI, codesarrollada entre CSIC, Bioinicia y testada en la UJI, que se añadirá pronto a la familia de EPIs antiCOVID-19 PROVEIL. @CSIC @iata_csic @bioinicia @UJIuniversitat pic.twitter.com/pQGRqj5LNi
— Jose Maria LAGARON (@ChemaLagaron) 16 de marzo de 2021
Estalviar tones de residus
Les noves mascaretes FFP2 són una evolució dels tapaboques Proveil dissenyats pel CSIC i comercialitzats des de l’estiu passat. Fabricades amb nanofibres d’origen natural, aquestes mascaretes oferien una major respirabilitat i eficiència. També van aconseguir una modalitat biodegradable –Proveil Biomask– que, malgrat oferir un filtre compostable, mantenia les cordes ajustables de goma tradicionals. Ara, amb aquest nou model de l’EPI, el CSIC ha volgut solucionar aquest problema creant unes gomes de subjecció compostes de materials derivats del blat de moro, per la qual cosa aquestes FFP2 es converteixen en les primeres mascaretes completament biodegradables a tot el món.
Amb una vida útil de 48 hores i per un preu aproximat de 2 euros, aquestes mascaretes biodegradables estaran disponibles a la pàgina web de Proveil tan aviat com superin els exàmens de la Unió Europea per obtenir la qualificació de CPA-FFP2.
Mentre que les mascaretes tradicionals utilitzen el poliprè –un material de filtrat importat des de la Xina que funciona per càrregues elèctriques–, les mascaretes de nanofibra ofereixen una filtració mecànica que permet que no els afecti la humitat, tal com passa amb la resta de tapaboques que trobem al mercat. La nanofibra les converteix en mascaretes més eficients i amb una major durada.
La seva fabricació amb matèries primes naturals permetrà el seu fàcil reciclatge i degradació, pel que podrien arribar a estalviar-se tones de residus plàstics que ja s’estan generant en la pandèmia. El seu filtre fabricat de nanofibres ofereix una major eficiència davant els aerosols, però també suposa un nou avenç en la recerca de la sostenibilitat mediambiental.
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- El Liceu Mar transformarà el Port Vell i costarà 50 milions d’euros
- En ple estiu Barcelona tanca la font ornamental de Glòries convertida de facto en piscina infantil
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent