Pla estratègic

Coronavirus: Catalunya preveu vacunar els més grans de 70 anys a partir del 5 d’abril

  • Les infermeres esperen haver acabat aleshores la immunització dels de 80, l’administració de segones dosis dels quals comença aquesta setmana

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya començarà a vacunar la població d’entre els 70 i els 79 anys «cap al dilluns 5 d’abril», quan està previst que arribaran «bastantes dosis de vacunes», segons afirmen fonts de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc). No cal dir que són previsions, confiant que Espanya rebi aquests 30 milions d’antígens promesos per la Unió Europea (UE) per al segon trimestre.

Per al 5 d’abril, dia festiu a Catalunya, les infermeres catalanes hauran acabat la vacunació dels més grans de 80 anys, les segones dosis dels quals els començaran a ser injectades aquesta setmana. Per d’aquí tres setmanes, una vegada finalitzat aquest grup poblacional, la Conselleria de Salut arrencarà amb els més grans de 70 i amb aquelles persones que tinguin alguna malaltia crònica, prioritzant els pacients trasplantats, els oncohematològics, els que estan rebent alguna quimioteràpia o les persones amb Síndrome de Down més grans de 40 anys, segons va anunciar el Ministeri de Sanitat l’11 de març passat.

Aquest nou grup poblacional rebrà una trucada per vacunar-se des del seu centre d’atenció primària (CAP), on els inocularan el fàrmac, igual com en centres cívics i espais comunitaris, segons l’Aificc.

Diumenge, el secretari de Salut, Marc Ramentol, va assegurar que Catalunya està preparada per vacunar massivament i va indicar que, si es compleixen les previsions de la Comissió Europea, a partir del mes d’abril haurien d’arribar moltes més dosis i llavors es podrà «començar a desencadenar de manera progressiva els mecanismes per accedir a la població general».

Horitzó difícil

Notícies relacionades

Segons el pediatre i vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia (AEV), Fernando Moraga-Llop, de com surtin les coses a l’abril dependrà com arribarà Espanya a l’estiu. «No tinc clar que a l’abril arribin tantes vacunes com diuen. Primer: a veure si aquest mes de març acabem de vacunar els més grans de 80. Si s’obté aquesta fita, podríem començar l’abril amb els d’entre 70 i 79 anys», opina.

Segons la seva opinió, Espanya no arribarà a l’estiu amb el 70% de la població vacunada, com promet el Ministeri de Sanitat. «Ho veig impossible. I el 70% vacunat a final d’estiu, molt difícil. Jo diria que arribarem a aquest percentatge a finals d’any, abans de l’hivern», conclou aquest pediatre.