Primera comunitat que preveu sancions

Galícia podrà multar els qui es neguin a vacunar-se de coronavirus

  • El Parlament gallec aprova la primera llei sanitària que preveu multes de 1.000 a 600.000 euros per infraccions sobre la salut pública com la de negar-se «injustificadament» a la inoculació

Galícia podrà multar els qui es neguin a vacunar-se de coronavirus
3
Es llegeix en minuts

El Parlament de Galícia ha aprovat la reforma de la llei de salut gallega que establirà multes de 1.000 a 600.000 euros per a infraccions sobre la salut pública, entre elles negar-se «injustificadament» a la vacunació. La proposta va ser presentada pel Partit Popular de Galícia, que ha aconseguit la seva acceptació amb els vots a favor del partit de Feijóo.

El Bloc Nacionalista Galego (BNG) i el Partit Socialista de Galícia (PSdeG) han votat en contra de la reforma de la llei de salut del 2008. Els partits de l’oposició han rebutjat l’obligatorietat de la vacuna per considerar que només servirà per «donar ales als negacionistes». Per la seva banda, el PP gallec ja ha assegurat que aquestes multes només es podran establir en circumstàncies molt concretes.

No vacunar-se considerat com a sanció molt greu

Aquesta reforma de la llei estableix com sancions molt greu els incompliments de l’obligació d’utilitzar la mascareta o la «negativa injustificada» a la vacunació «quan es produeixi un risc o dany molt greu per a la salut de la població». Entre les accions sancionades també hi ha la falta de compliment voluntari de les mesures d’aïllament o de l’obligació de quarantena, segons figura a l’informe elaborat.

A més, amb aquesta regulació es faculta les autoritats sanitàries a «adoptar mesures preventives d’obligat compliment», sempre que se sospiti de l’existència d’un possible risc imminent o greu per a la salut de la resta de ciutadans.

Aquestes restriccions poden anar des de la confiscació de productes, fins al tancament d’empreses o limitació d’horaris. També podran ordenar la prestació de serveis personals, així com mesures de control de persones malaltes i submissió a tractament o quarantena, entre d’altres.

Les mesures s’adoptaran «de manera motivada, després d’avaluar els principis científics» i seguint «el principi de precaució», però podran establir-se sempre que «s’observi l’existència, fundada, seriosa i raonable, d’un risc actual o imminent per a la salut de la població».

L’oposició ho qualifica d’error

Per al diputat del PSdeG, Julio Torrado, aquesta reforma és un «disbarat absolut». Segons el seu parer, «obligar a vacunar és com voler evitar els accidents de trànsit prohibint els cotxes», en lloc d’apostar per la conscienciació, i és una mesura que només servirà per «encoratjar al negacionisme». Torrado també ha aprofitat per dubtar del «més que discutible encaix legal» de la mesura, ja que restringeix drets i llibertats individuals.

«Els negacionistes que vostès mateixos van alimentar estan allà fora fent-li el joc al Govern», ha lamentat Torrado, que ha argumentat que el seu partit no pot recolzar aquesta llei per «rigor, sensatesa i per la convicció plena en la ciència» que sembla que la Xunta «no té».

Per la seva banda, Iria Carreira, del BNG, ha situat el problema amb aquesta llei en la falta de dosi i de personal sanitari necessaris. Carreira ha advertit que la població gallega «no és que no vulgui vacunar-se, sinó que no pot i ha admès que considera un greu error enfocar un problema de salut pública com si fos d’ordre públic, en lloc d’aprofitar la llei per reforçar el sistema sanitari.

Notícies relacionades

La diputada del PP Encarnación Amigo ha recalcat que no existeix una «suposada obligatorietat de les vacunes», sinó que només podrà sancionar-se en circumstàncies molt concretes i ha instat l’oposició a donar suport a la nova reforma i no posar-se del costat dels negacionista.

A la reforma de la llei de salut, que va entrar al Parlament el mes de novembre i va ser tramitada pel procediment d’urgència, es van presentar 54 esmenes de l’oposició, però només s’ha inclòs al text final una del BNG referida a «revisar el llenguatge sexista» del text.