Transformació del sistema
Catalunya proposa crear un ‘hub’ de medicina personalitzada amb els fons europeus
La Conselleria de Salut presenta el projecte ‘Salut 4.0’, que mobilitzaria 2.000 milions i implantaria el 5G
Catalunya proposa crear un ‘hub’ de teràpies emergents i medicina personalitzada amb els fons europeus ‘Next Generation EU’ que rebrà Espanya per pal·liar la crisi produïda per la pandèmia de coronavirus. Aquest és només un dels tres eixos del projecte ‘Salut 4.0’ presentat aquest dijous per la Conselleria de Salut, el qual busca mobilitzar 2.000 milions d’euros per transformar el sistema sanitari català. Els fons europeus han d’estar aprovats l’abril del 2021.
‘Salut 4.0’ és un dels 27 projectes seleccionats pel Govern per aspirar a aquests fons que en total suposaran la inversió de 42.467,8 milions d’euros. A més del ‘hub’ en teràpies emergents i medicina personalitzada, ‘Salut 4.0’ pretén transformar les infraestructures i equipaments del sistema de salut perquè «els hospitals siguin més flexibles i adaptables i tinguin una manera de treballar més connectada», en paraules deldirector general de Retanca i Innovació a Salut, Robert Fabregat.
«Això també permetria que els sistemes d’emergències estiguin més preparats i equipats», de manera que els hospitals siguin «l’últim lloc» on vagi el pacient, la qual cosa facilitaria la «descongestió» del sistema. Unes millors infraestructures i equipaments farien possible, a més, una «distribució més àgil» de la logística. «Ara estem veient les dificultats, per exemple, per distribuir les vacunes contra la Covid-19. Hi ha sistemes intel·ligents per distribuir millor», ha explicat Fabregat per videoconferència.
Notícies relacionadesUn altre eix de ‘Salut 4.0’ és la «transformació digital» que permetrà compartir dades, de manera més àgil, entre diferents hospitals. «Cal canviar la connexió del sistema», ha afirmat Fabregat. La connexió 5G jugaria un paper clau en aquesta transformació.
Segons el director general de Retanca i Innovació a Salut, «els fons europeus busquen grans projectes que comportin grans recursos i que generin un canvi en la societat». Per això busca iniciatives que transformin tot el sistema i no tant hospitals concrets. Preguntat per l’afirmació de la vicepresidenta econòmica d’Espanya, Nadia Calviño, que la setmana passada va dir que el Govern central acceptaria únicament projectes «d’àmbit nacional», Fabregat ha afirmat que Euskadi també va presentar el seu projecte fa un mes i que «és normal que les autonomies posin sobre la taula les seves necessitats». I que les paraules de Calviño obeeixen a un moment de campanya electoral.
- Augment de la quantitat Plaga de paparres a Catalunya: aquestes són les zones afectades
- Aquest exjugador del Reial Madrid demana el divorci després de descobrir que els seus dos fills són d’un amant
- OPEN D’AUSTRÀLIA Djokovic compleix la seva amenaça i es retira davant Zverev entre esbroncades: «Pot haver sigut l’últim»
- RADIOGRAFIA DEL CLUB BLANC-I-BLAU Del somni al malson amb Chen, "L’única solució passa per la venda"
- A Barcelona Així queden les noves tarifes del transport públic, que entren en vigor el 10 de febrer
- Mundial d’handbol Espanya es queda fora dels quarts després de caure amb Portugal
- Open d’austrÀlia Djokovic es retira i Zverev es jugarà el títol contra Sinner
- El partit del bernabéu "¿Vinícius a l’Aràbia? Ell és feliç aquí", recalca Ancelotti
- Així va l’Eurolliga El Barça hi torna amb un altre mal final de partit
- Crònica rosa Ana Obregón i el dolor com a coartada