ENTREVISTA A UN DELS VIGILANTS DELS SUPERCORONAVIRUS

«Un nivell tan alt de contagis és obrir les portes a les noves variants»

Rafael Delgado, el cap del servei de Microbiologia del Doce de Octubre, creu que només accentuant les actuals restriccions podrem frenar l’impacte de la contagiosa soca britànica i les altres dues noves, encara més perilloses

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El viròleg Rafael Delgado (xx anys, Madrid) és un dels responsables de detectar a Espanya les noves variants del SARS-CoV-2, els supercoronavirus que amenacen d’agreujar la pandèmia. Des de la direcció del servei de Microbiologia de l’hospital madrileny del Doce de Octubre ha sigut dels primers trobar a Espanya la soca britànica, molt més contagiosa, i que ara té en alerta a tot el continent europeu.

-¿Des de quan va començar a detectar la variant britànica?

-Les primeres identificacions les vam fer fa una mica més de tres setmanes, però la proporció era molt petita, de l’entorn del 0,1% de tots els casos positius. Des d’aleshores s’ha anat multiplicant d’una manera tan ràpida com a Irlanda i la Gran Bretanya. L’estem trobant ja en un 5%, 6% o un 7%. Cada es setmana es duplica per dos la seva presència.

«La soca britànica ja té impacte en alguns punts»

-¿Creu que ja està influint en l’actual explosió de casos?

-Sí, en determinats punts on hi hagi hagut brots amb aquesta soca, segur.

-¿Serà la dominant, com ja ha admès Sanitat?

-És l’esperable. Hauria de ser-ho veient com s’ha expandit en aquests països. És més difícil saber si arribarà al 60%, al 80% o al 90%.

-¿És possible que aquí no sigui tan contagiosa?

-Per desgràcia, no. Els virus es comporten de la mateixa manera independentment del lloc on es transmeten. I ara ja no hi ha cap dubte que la B117 té una capacitat més gran de contagiar i aquí tindrà un efecte semblant al que hem vist fora tret que reduïm la transmissió. A Espanya estem en uns nivells tan alts de contagis que té les portes obertes de bat a bat per entrar-hi.

-¿Què caldria fer per aturar-la?

-Baixar la interacció social amb restriccions més estrictes que les actuals.

«És possible que la B117 a més de més contagiosa sigui també més letal»

-Contra el que s’havia dit fins ara, Boris Johnson va apuntar que podria ser també més letal.

-Sí. Hi ha diversos estudis que suggereixen aquesta possibilitat, tot i que també adverteixen que les dades no són concloents. La veritat és que la feina que fan en el Public Healt England és enorme i quan apunten en una direcció...

-En qualsevol cas el principal perill és la contagiositat més gran.

-Efectivament. És pitjor, perquè els contagis es multipliquen exponencialment i l’augment de letalitat és un percentatge fix.

-¿Un atzar del destí ha facilitat la localització d’aquesta soca, no?

-Sí. És com si algú ho hagués escrit en un guió de ficció. A la proteïna spike de la B117 li falten dos aminoàcids, cosa que li impedeix ser detectada per un determinat model de les proves PCR. Aquest model, el termos fisher, té tres marcadors que s’activen davant la presència del SARS-CoV-2, però un d’ells dona negatiu si falten aquests aminoàcids. Això fa que sigui ràpid i fàcil detectar aquesta variant.

-Però Fernando Simón ha advertit que no tots aquests casos detectats per aquesta PCR després són realment de la variant, que cal comprovar-ho a través de la seqüenciació del genoma, que pot arribar a tardar fins a dues setmanes.

-Pràcticament tot el que es detecta a través del termo fisher és soca britànica. Hi ha algunes altres variants a les quals els falten aquests dos aminoàcids, però soc molt poc freqüents a Espanya. Nosaltres analitzem amb termo fisher la totalitat de les mostres de casos positius i seqüenciem una petita part d’aquestes i la correlació és gairebé total. Amb això aconseguim una visió molt completa del que està ocorrent amb aquest llinatge.

-Llavors no s’hauria d’esperar a tenir les seqüenciacions per estimar les dades, no?

-No és necessari.

-¿Ens han de preocupar també les soques sud-africana i brasilera?

-Sí. No són una amenaça per al futur immediat, perquè la seva presència és molt petita, aquí encara no l’hem detectat. El problema és que combinen la contagiositat més gran de la variant britànica amb una resistència més gran a la immunitat i a les vacunes. Són les denominades soques d’escapament. No hi ha cap dubte que la sud-africana és més resistent als anticossos generats naturalment per la infecció i les proves realitzades mostren que les vacunes perden una mica d’eficàcia. Per si aquesta pèrdua fos important Moderna ja està preparant una vacuna que podria mantenir el nivell d’eficàcia. No és complicat.

«Caldria revacunar si baixés molt l’eficàcia de la immunització»

-¿Però caldria tornar a fabricar-la i revacunar els que ja hagin rebut les seves dosis?

-Sí, és clar. El fàcil és reformular la vacuna, el difícil és el que ve darrere, com estem veient actualment.

Notícies relacionades

-A la seva perillositat, les dues soques afegeixen la dificultat per detectar-les. No hem tingut la sort que puguin veure’s directament en una PCR. Per això el Ministeri ha posat en marxa una estratègia de recerca de les variants, però només es proposa seqüenciar inicialment entre un 1% i un 2%, cinc vegades menys del que demana la Comissió Europea. A vostè li sembla suficient?

-Són percentatges petits. Cal seqüenciar més i més ràpid.