Tercera onada

Salut prepara noves mesures als hospitals per l’augment d’ingressos

  • L’annex per a malalts amb Covid-19 de Bellvitge es posa en marxa, però xoca amb una altra realitat: la falta de personal

Salut prepara noves mesures als hospitals per l’augment d’ingressos
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La tercera onada de coronavirus a Catalunya pot desembocar en uns 900 pacients amb Covid-19 a les ucis i un total de 1.200 de totes les patologies. Aquest dimarts ja n’hi ha 691. La Conselleria de Salut presentarà demà noves mesures assistencials per abordar la situació d’ocupació en els centres sanitaris a causa de la pandèmia.

El departament també ha començat a ampliar la capacitat assistencial dels centres posant en marxa nous espais polivalents vinculats a grans hospitals de referència, però aquesta mesura xoca de cara amb una altra realitat: la falta de personal sanitari, segons denuncien diferents entitats. «Si crees més espais, però el nombre de personal és el mateix, la qualitat assistencial baixa», sentencia el secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Xavier Lleonart.

Amb el seu nou edifici annex, que estarà dedicat a malalts de Covid-19 i ha sigut construït en tot just quatre mesos, l’Hospital de Bellvitge guanya 32 llits d’uci, 48 punts d’atenció urgent per a pacients amb coronavirus i 64 llits d’hospitalització, que ja són plens. El Govern preveu obrir quatre annexos més a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona), la Vall d’Hebron (Barcelona), l’Arnau de Vilanova (Lleida) i el Moisès Broggi (Barcelona).

«En la primera onada vam haver d’atendre pacients com podíem, buscant espai en pavellons, gimnasos, biblioteques i altres espais que anàvem adaptant. Ara, en canvi, afrontem les setmanes i mesos que venen amb uns espais nous on és més fàcil organitzar els equips i on els professionals poden treballar en les millors condicions», ha destacat aquest dimarts la consellera de Salut, Alba Vergés, en una visita a l’annex de Bellvitge.

Sense prou mans

Tot i que el vicepresident i president en funcions, Pere Aragonès, que ha acompanyat Vergés, ha assegurat que s’han contractat 468 professionals des de l’inici de la pandèmia de coronavirus a Bellvitge i que en concret més de 200 (alguns dels quals ja havien sigut contractats com a reforç des de l’inici de la pandèmia i altres d’incorporats recentment) treballaran en el nou edifici, sindicats i el mateix Col.legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) denuncien la falta de personal.

«La diferència amb la primera onada és que ara tenim més espais i recursos, però no anem sobrats de personal. No tenim prou mans. Una infermera d’uci no es troba en un mes», explica el president del COMB, Jaume Padrós. Padrós reclama que Salut permeti a cada centre que s’autoorganitzi de cara a aquesta tercera onada en lloc de centralitzar-los tots. I adverteix que els sanitaris estan «esgotats» físicament i psicològicament.

Notícies relacionades

La falta de personal és una realitat que reconeix també el cap de Medicina Intensiva de l’Hospital Bellvitge, Rafael Máñez. «El gran problema que tenim és el personal. Ara, a diferència de la primera onada, tenim llits d’ucis, estem més ben preparats. Però no hi ha metges ni infermeres suficients. Hem augmentat llits, però continuem sent els mateixos sanitaris de març», explica Máñez.

Per a Metges de Catalunya, la construcció d’aquests annexos als hospitals permet al Govern «sortir del pas», però «no arregla res». «La gent ja no estarà esperant als passadissos, sinó en un llit. Però potser en tot el dia no l’anirà a veure ningú», assenyala Lleonart. En aquesta tessitura de falta de personal, el sindicat denuncia les condicions de treball dels sanitaris a Catalunya, que empeny a molts a deixar la comunitat per anar-se’n a altres comunitats o a l’estranger. Segons el sindicat, el 2019 Catalunya repetia per cinquè any consecutiu com la primera comunitat amb més certificats expedits pels sanitaris per anar-se’n a l’estranger. 596 metges ho van demanar aquell any, assegura Metges de Catalunya. «Els residents que s’estan formant a Catalunya serien suficients per cobrir les jubilacions dels pròxims anys. Però estan fugint», conclou Lleonart.