Pandèmia de Covid-19

Sanitat pressiona perquè les autonomies endureixin les mesures abans d’un tancament total

  • Salvador Illa defensa que l’estat d’alarma «funciona» i ofereix «instruments» per doblegar la tercera onada

  • El ministre s’obre a ampliar el toc de queda com demanen Galícia, Castella i Lleó, Andalusia i Euskadi

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El confinament domiciliari és l’últim cartutx a què recorrerà el Ministeri de Sanitat per controlar la pandèmia de Covid-19, que 10 mesos després del seu inici ja va per la seva tercera onada. Quatre autonomies han demanat ja al Govern central que aprovi el tancament total, una cosa a la qual de moment es nega. L’Executiu de Pedro Sánchez exhorta les autonomies a prendre mesures més dràstiques que no necessàriament impliquen un confinament domiciliari, com per exemple restringir encara més l’hostaleria i la restauració o tancar-les directament, segons expliquen fonts del Govern a EL PERIÓDICO.

Tot i que totes les comunitats tenen des de juny competències per aprovar i aixecar restriccions en funció de la situació epidemiològica, decretar el confinament domiciliari és únicament competència estatal. En aquest cas, si s’aprovés, seria el Govern central, al ser qui ho decreta, qui hauria de donar resposta econòmica als sectors afectats.

En aquesta línia, el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat aquest dissabte que Espanya podrà doblegar la «tercera onada» de coronavirus sense necessitat de recórrer a un confinament domiciliari, una cosa que reclamen també diferents experts sanitaris. No obstant, Illa s’ha mostrat obert a estudiar les peticions d’aquestes autonomies que desitgen ampliar el toc de queda.

«Esperar uns dies»

«No contemplem, en aquests moments, cap confinament domiciliari. «Pensem que, amb els instruments que ara tenim recollits al decret de l’estat d’alarma, és suficient per doblegar la corba com ja vam fer amb la segona», ha dit Illa en una roda de premsa des de Barcelona. «Hem d’esperar uns dies per veure l’efecte de les restriccions», ha afegit.

Els governs autonòmics d’Andalusia, Múrcia, Castella i Lleó i Astúries han reclamat aquesta setmana a l’Executiu central que contempli les eines necessàries per decretar, arribat el cas, un confinament domiciliari en els territoris davant l’exponencial increment de casos de coronavirus.

El primer en plantejar-lo va ser el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, dimecres. El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea, que va demanar posar en marxa aquestes eines per decretar un confinament domiciliari «breu i intens». Per la seva part, el president de Múrcia, Fernando López Miras, va reconèixer. que el confinament domiciliari és una opció «necessària».

A Astúries, el conseller de Salut, Pablo Fernández, va demanar al Govern central que s’atorgui a les comunitats autònomes la capacitat per poder establir un confinament domiciliari si fes falta, però el Ministeri de Sanitat va rebutjar la petició.  

Toc de queda

Quant al toc de queda, Illa s’ha mostrat obert a ampliar-lo. Galícia, Castella i Lleó, Andalusia i Euskadi demanen avançar-lo a les 20 i fins i tot a les 18 hores. Aquest canvi requereix modificar el decret d’estat d’alarma, cosa que obligaria a portar-lo al Congrés una altra vegada.

«Doblegarem aquesta tercera onada a través de la cogovernança i l’estat d’alarma, que funciona. Sempre estarem a favor de qualsevol mesura eficaç per doblegar la corba. I continuem escoltant les comunitats autònomes. Si fa falta prendre alguna mesura addicional, ho farem», ha dit el ministre.

«Molt preocupant»

El Ministre de Sanitat ha reconegut que la situació epidemiològica a Espanya és «molt preocupant» i la «pressió hospitalària va augmentant». «Som en la tercera onada de la pandèmia al nostre país», ha reconegut. Illa ha volgut llançar un missatge de calma a l’assegurar que Espanya sap «com doblegar aquesta nova corba» perquè té «el coneixement i l’experiència».

També ha defensat que l’estratègia de vacunació d’Espanya «funciona» perquè el país ja és el novè del món en vacunació i un dels primers de la Unió Europea (UE). «Espanya ja ha administrat gairebé el 70% de les dosis rebudes, més d’un milió. El ritme de vacunació és òptim».

El ministre ha tornat a insistir que el país arribarà a l’estiu amb el 70% de la població vacunada. «Ho aconseguirem», ha dit, malgrat que Pfizer va anunciar que retardarà l’entrega de les pròximes dosis (finalment una setmana, en lloc de les tres o quatre que havia dit inicialment), a tots els països, per problemes de producció. «En aquest primer trimestre rebrem totes les dosis [de Pfizer] que teníem compromeses. I totes les persones que ja van rebre la primer dosis podran posar-se aquesta setmana la segona». A més, aquesta setmana començaran a administrar-se també les vacunes de Moderna.

L’objectiu de Sanitat és que en els pròxims mesos hi hagi a Espanya «més vacunats que contagiats». «I ho aconseguirem», ha tornat a defensar Illa, qui ha avançat que, la setmana vinent, el ministeri donarà a conèixer els següents grups diana de vacunació. De moment, només s’està immunitzant residents i personal de geriàtrics i sanitaris. Espanya, ha dit, també està «ultimant els convenis» per subministrar vacunes a Andorra, «en un exercici de solidaritat».

Eleccions

Notícies relacionades

Quant al retard de les eleccions catalanes que inicialment s’havien de celebrar el 14 de febrer i que finalment seran el 30 de maig (a causa de la mala situació epidemiològica), una cosa que perjudica, segons les enquestes, el PSC encapçalat per Salvador Illa, l’encara ministre ha dit estar que està «centrat al 101% a derrotar la tercera onada».

I, en relació amb la variant britànica del coronavirus que, segons alguns experts, és responsable de l’augment de contagis a Espanya (aquesta variant és més contagiosa, tot i que no més greu), Illa ha dit que el país n’ha detectat, de moment, més d’un centenar de casos i en té «diversos centenars» sota sospita. «S’està fent un esforç important de recerca», ha dit. A Catalunya s’han detectat ja dos casos.