Anàlisi

Vam veure venir el tren però no ens vam apartar

Les autoritats sabien per endavant el resultat de la relaxació nadalenca de les restriccions per la Covid però la van mantenir

1
Es llegeix en minuts

Quan el 19 de desembre vaig escriure que s’havia de cancel·lar el Nadal ho vaig fer des de la impotència. Estàvem parats en una via veient com s’acostava el tren però seríem incapaços d’apartar-nos. Per desgràcia, així ha sigut. El tren de virus ha tornat a passar-nos per sobre i en aquest cas no tenim ni la disculpa de no haver-lo vist venir.

Des del 10 de desembre, els contagis havien tornat a pujar i en comptes d’adoptar mesures més restrictives les vam relaxar per poder celebrar el Nadal. Tant el Govern central com gairebé totes les autonomies admetien en veu alta que els contagis pujarien encara més per les festes que s’acostaven, però no es van atrevir a prohibir viatges, tant de familiars com d’aquests ambigus pròxims pels quals es podia colar qualsevol. Les reunions no es van limitar als convivents, com han fet ara les Balears. Se li va dir a la gent que es podien reunir ¡¡¡fins a 10 persones!!! 

Notícies relacionades

Hi haurà una part d’irresponsabilitat de la població, però la principal és dels qui van decidir obrir la mà sabent la que ens cauria al damunt. Tant el Govern central com les autonomies. I no val dir, com Fernando Simón, que hem tingut un Nadal «més relaxat» del que caldria i ara toca sacrificar-nos i controlar més.

No. Això no és com si ens haguéssim fet un tip de menjar que s’arregla posant-nos a dieta. Pel camí quedaran milers de malalts i morts que es podien haver evitat. Només una dada per meditar: els 204.000 contagis diagnosticats les últimes setmanes es convertiran en 20.000 ingressats i 1.500 morts amb el pas dels dies. Mil cinc-cents morts als quals ningú tornarà la vida encara que en la pujada de gener ens posem molt a dieta.