La lluita contra la pandèmia

El Govern renuncia a endurir encara més les restriccions de Setmana Santa

  • El Ministeri de Sanitat topa amb el rebuig de la majoria de les autonomies

  • Marlaska exposa com es controlarà el compliment de les mesures

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Ni avançar el toc de queda ni tancar l’activitat no essencial a les 20 hores. El pla de restriccions per a la Setmana Santa es queda com estava malgrat el repunt de casos que pot convertir-se en la quarta onada. El Ministeri de Sanitat ni tan sols ha arribat a plantejar aquest augment de les restriccions en el Consell Interterritorial de Salut celebrat aquest dimecres després de la poca receptivitat mostrada per les comunitats autònomes a les quals se’ls van consultar aquestes mesures. L’accent es posarà en la necessitat que les mesures es compleixin de manera estricta, per a la qual cosa el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha participat en la reunió.

La preocupació que suscita l’augment de contagis a les portes de la Setmana Santa va fer que el Govern sondegés les comunitats autònomes sobre la taula la possibilitat de replantejar-se les actuacions coordinades que van acordar fa un parell de setmanes per a aquestes festivitats i el pont de Sant Josep, entre les quals el tancament perimetral o el toc de queda a partir de les onze de la nit. 

Fonts de la Xunta de Galícia van apuntar a EFE que Sanitat els va contactar ahir a la nit per sondejar-los sobre un possible avanç del tancament de l’activitat no essencial per intentar evitar una quarta onada de la pandèmia. Tot i que el ‘conselleiro’ de Sanitat gallec, Julio García Comesaña, ha assenyalat que, si la intenció és endurir restriccions per Setmana Santa, en el que a Galícia es refereix «poc ajust» queda respecte a l’horari de l’activitat no essencial, ja que el comerç té el límit a dos quarts de deu i l’hostaleria a les nou. Respecte a un hipotètic avanç del toc de queda a les 8 de la tarda, ha dit que en aquest cas «ja està en paràmetres baixos» i que aquest tema no s’ha tractat en la comunicació ahir a la nit amb el Ministeri de Sanitat. 

A la consellera de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó, Verónica Casado, Darias no li ha consultat la possibilitat de modificar aquest límit horari, però el vicepresident i portaveu de la Junta, Francisco Igea, ha recolzat expressament la idea perquè «és una mesura eficaç i el Govern tindrà el nostre recolzament si el necessita. El primer és evitar la quarta onada i salvar vides. No farem política amb això», ha publicat en el seu compte de Twitter. 

Catalunya i Madrid, en contra

Mentrestant, la resta d’autonomies van expressar les seves reticències a l’enduriment d’horaris. 

La consellera de Salut de Catalunya, Alba Vergés, ha sigut taxativa: «Tenim el toc de queda a les 22 hores i és una mesura que ha funcionat per reduir l’activitat social i lúdica que és més evitable; i no el pensem aixecar», ha conclòs. També ho ha rebutjat, la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ho ha descartat assegurant «no som amics d’ocurrències»; i s’ha mostrat partidària de no tocar allò que funciona mentre el virus no pugi de forma preocupant. 

Andalusia tampoc és partidària de restringir més la mobilitat nocturna, segons el president de la Junta, Juanma Moreno, que considera que, d’acord amb els informes dels experts, «no és necessari ara mateix reduir els horaris de l’hostaleria, la restauració i l’activitat no essencial». El conseller de la Presidència, Elías Bendodo, ha recordat, a més, que al gener el Govern «li va dir que no» a la petició d’Andalusia d’avançar a les 20.00 hores el toc de queda quan tenia una taxa de contagis de Covid-19 de mil casos per cada 100.000 habitants i, no obstant, ara té 120 casos i fa aquest plantejament. 

Notícies relacionades

El Govern de Castella-la Manxa no es planteja en el dia d’avui cap mesura diferent a les ja adoptades en l’Interterritorial de fa dues setmanes; la portaveu del Govern regional, Blanca Fernández, ha assenyalat que no es podia pronunciar sobre la possibilitat d’avançar el toc de queda perquè no tenia constància de «cap comunicació oficial» respecte a això. 

Igualment, la presidenta del Govern de La Rioja, Concha Andreu, ha assegurat que en la pròxima Setmana Santa no s’avançarà el toc de queda, però ha demanat que «no se celebri res» en els pròxims dies i que les reunions es limitin a persones convivents.