Anàlisi

Encara hi som a temps

Si volem evitar la quarta onada cal fer un nou pas de rosca al pla de Setmana Santa. Les mesures han de ser més restrictives a l’interior de les autonomies. I cal acabar amb el penós espectacle de l’arribada de turistes procedents de països amb més contagis

1
Es llegeix en minuts

¿Té algun sentit que les Balears s’omplin d’alemanys per Setmana Santa mentre els espanyols no hi podem anar? ¿És lògic que Madrid s’hagi convertit en el pati d’esbarjo de francesos? Són les preguntes que es fan molts mitjans i que aquest dimecres arribaran al Congrés en forma de pregunta parlamentària. La resposta és òbvia. Es tracta d’una altra contradicció incomprensible en la gestió de la pandèmia.

La situació epidemiològica dels dos països és pitjor que l’espanyola. Venen amb PCR feta, és cert. El risc és més baix, però no és garantia de res. Quan es vol controlar de veritat l’entrada del virus, a més de PCR, s’exigeix als viatgers que guardin quarantena com està aconseguint els vols procedents de Sud-àfrica i el Brasil. El veto al turisme estranger en aquesta Setmana Santa hauria de ser total. Ni tan sols els operadors del sector compten amb això. Prefereixen ‘salvar’ l’estiu.

Però aquest no és el debat prioritari. Els contagis que puguin portar aquests milers de visitants no són res comparats amb l’escalada que pot provocar la relaxació de les restriccions que viu la gran majoria de les comunitats. El tancament de les autonomies, els tocs de queda i la prohibició de reunions a les cases incloses en el pla de la Setmana Santa són mesures adequades però insuficients davant les últimes dades.

Notícies relacionades

Catalunya fa una setmana que té la incidència que va a l’alça, Madrid fa un mes i mig que és la comunitat amb més contagis per habitant (més que Alemanya, per cert) i en nou autonomies la incidència a set dies és superior al 50% de la de 14 dies, un indici clar que la quarta onada és a la cantonada, com va reconèixer la ministra.

Si volem evitar-la cal fer un nou pas de rosca al pla. Encara hi som a temps. El Consell Interterritorial de Salut que se celebra aquest dimecres pot ser l’última oportunitat. França, Alemanya i Itàlia mostren el que ens pot passar les pròximes setmanes. Ells pateixen ara la seva tercera onada. Nosaltres aniríem per la quarta.