LA LLUITA CONTRA EL CORONAVIRUS

El ‘semàfor’ de Sanitat recomana tancar l’interior dels bars amb incidències de més de 150 casos

Catalunya i Madrid superen el llindar, però ja han anunciat que no pensen complir la mesura

La Comissió de Salut Pública, en què participen els tècnics de les comunitats autònomes, ha aprovat aquest divendres la proposta

El ‘semàfor’ de Sanitat recomana tancar l’interior dels bars amb incidències de més de 150 casos
2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Després de mesos de debats, la Comissió de Salut Pública ha aprovat aquest divendres l’actualització del anomenat ‘semàfor’ de Sanitat amb la introducció d’un canvi que recomana a les autonomies tancar l’interior dels bars i restaurants si arriben al nivell de risc alt, definit entre altres indicadors per superar els 150 casos de coronavirus per 100.000 habitants. És un enduriment de pes, que es pren a les portes de la Setmana Santa i quan els casos repunten insinuant l’arribada de la quarta onada.

Segons les dades oficials del divendres 26 de març fins a cinc comunitats autònomes es veuran interpel·lades per la recomanació, a més de Ceuta (260) i Melilla (501). Aquestes són les autonomies per sobre del llindar: Madrid (241), Navarra (223), Euskadi (213), Catalunya (184) i Astúries (163). En l’actualitat, totes mantenen obert l’interior dels bars, amb aforaments reduïts que van del 30% al 50%.

Rebuig

Ni el ‘semàfor’ vigent fins avui ni el nou són d’obligat compliment per a les autonomies. Són només «recomanacions», «una guia per a les seves actuacions», va deixar clar dimecres la ministra Carolina Darias. Tant l’anterior text com el nou han sigut aprovats per l’esmentada comissió, integrada per tècnics de Sanitat i les comunitats autònomes, però això no garanteix que aquestes l’hagin de respectar.

La gran majoria de les comunitats van seguir els consells de la primera guia, però Madrid els ha incomplert reiteradament sense que passés res. És més, la directora de Salut Pública madrilenya, Elena Andradas, ja ha avançat aquest divendres que es basen en la seva pròpia experiència per establir les restriccions i ha recordat el caràcter no obligatori del ‘semàfor’.

Fonts de la Conselleria de Salut han advertit que Catalunya tampoc la complirà. «Ja fa temps que prenem mesures i a Catalunya la restauració està tancada a partir de les 17 hores de la tarda», han recordat aquestes fonts.

No passa el mateix amb Navarra. La seva incidència ha pujat un 60% en dues setmanes i, malgrat estar encara millor que Madrid i Euskadi, ha anunciat que procedirà al tancament de l’interior de l’hostaleria durant Setmana Santa. Andalusia, malgrat no afectar-la la recomanació perquè està en 121 casos, també ha anunciat que no l’acatarà.

L’anterior document assenyalava en aquest sentit que a partir dels 250 casos d’incidència «l’autoritat sanitària haurà de valorar el tancament de les zones interiors dels establiments, i en el seu defecte, reduir l’aforament al mínim possible i prohibir consumir a la barra».

Altres novetats

Una altra novetat que aporta el document és que redueix l’aforament al 50% a l’interior de la restauració fins i tot quan la incidència supera el 50 casos per 100.000 habitants. Les terrasses reculades a l’interior amb tres paraments i sostre; les exteriors amb els mateixos elements, les que estan completament tapades amb quatre paraments i sostre i les que tenen paraments continus i discontinus i sostre «seran considerades com a zones interiors dels establiments».

Notícies relacionades

Si la tendència és ascendent i la incidència de més de 500 casos el document estableix el tancament total de l’hostaleria, incloses les terrasses, i també afecta els gimnasos, que haurien de tancar al nivell 3 (alt) i reduir l’aforament a nivells més baixos.

El document entrarà en vigor des del moment en què aquesta tarda el ministeri el pugi al seu portal sense necessitat que sigui sotmès a votació en el pròxim Consell Interterritorial de Salut.