A les portes de la tercera onada

Salut demana a Interior més vigilància per no tancar els bars

  • El Govern ajorna fins demà l’anunci de les restriccions per falta d’acord
  • Vergés explica que per Nadal només deixarà sortir del territori per veure familiars
verges vid  18 135104

verges vid 18 135104

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern torna a estudiar el tancament dels bars i restaurants a Catalunya, així com la limitació a sis persones dels àpts de Nadal, segons han confirmat fonts de l’Executiu català a EL PERIÓDICO. Després de tota una tarda de reunions en què estava previst arribar a un acord, el Govern ha decidit ajornar fins demà l’anunci de les noves restriccions, a causa de la falta d’entesa de l’abast de les mesures entre els dos socis principals, segons va avançar TV-3 i ha confirmat aquest diari.

En la negociació, una part del Govern ha posat sobre la taula el tancament dels bars. I, en cas de mantenir-los oberts, que Interior verifiqui que no es vulneren les mesures de prevenció, segons ha pogut saber aquest diari. A molts bars i restaurants no es respecta l’aforament permès (un 30% a l’interior), la distància entre les taules (que ha de ser de dos metres), el límit màxim de persones (quatre) o l’ús de la mascareta dels comensals quan no s’està consumint. Tot això mentre els indicadors de la pandèmia de Covid-19 continuen creixent: aquest dijous s’han notificat 2.269 nous contagis i 30 morts. I l’índex de reproducció, que indica l’expansió del virus, ha tornat a pujar i s’ha situat en 1,34. Com el risc de rebrot, que s’ha situat en els 275 punts.

L’hostaleria i la restauració, així com la mobilitat de la població, estan en el punt de mira. Tot indica que les mesures que es presentin demà, siguin de la magnitud que siguin, aniran per aquí. Alguns experts sanitaris demanen que es redueixi l’aforament dels bars i que es permeti el consum només a les terrasses. El president del Col.legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, va anar més lluny i ahir va reclamar directament tancar-los. Els quatre principals hospitals de Barcelona han avisat que caldrà fer «sacrificis» aquest Nadal per evitar una tercera onada letal.

Confinament perimetral

De moment, el que se sap fins ara és que Catalunya mantindrà el confinament perimetral durant el Nadal perquè no avançarà de tram en la desescalada, ja que fa dies que la situació epidemiològica de la Covid-19 empitjora. Així ho ha confirmat aquest dijous al matí, en roda de premsa des de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, la consellera de Salut, Alba Vergés. Vergés no ha volgut avançar quines seran les noves restriccions que entraran en vigor al territori «al més aviat possible», després que ahir reconegués que «s’haurà de fer marxa enrere sí o sí». Estava previst que a la tarda el vicepresident, Pere Aragonés, i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, anunciarien noves restriccions, però no ha sigut així.

«Es mantindrà el confinament perimetral de Catalunya per Nadal perquè no passem de fase, i és una mesura que ja s’està prenent en altres territoris [d’Espanya]», ha dit Vergés. Però després ha afegit: «Hi ha una excepció clara: els viatges que es facin per veure familiars».

Notícies relacionades

Si la situació epidemiològica fos bona, Catalunya arribaria al 21 de desembre en el tram 3 de la desescalada, que contemplava la cancel·lació del confinament perimetral. Però segueix l’1 i l’Executiu català preveu endurir les restriccions abans del cap de setmana. Tot i així, les noves mesures, siguin les que siguin, no arribaran a cancel·lar el confinament comarcal que, per primera vegada, entra en vigor aquest divendres a les 6 del matí. Abans era municipal.

Vergés no ha volgut avançar res sobre les possibles mesures, però territoris com les illes Balears han decidit mantenir el toc de queda de les 22 hores també les nits de Nadal i Cap d’Any. Són mesures que apunten al que també podria passar en altres comunitats com Catalunya.