INFECCIONS RESPIRATÒRIES

Catalunya no detecta cap virus de grip en anàlisi fins al 22 novembre

Els experts vaticinen que les mesures contra el coronavirus evitaran aquest hivern l'epidèmia

Catalunya no detecta cap virus de grip en anàlisi fins al 22 novembre
2
Es llegeix en minuts
Efe

Els hospitals de Catalunya que tracten afectats per infeccions respiratòries agudes, la majoria causades pel SARS-CoV-2, no han aïllat cap virus gripal fins al 22 de novembre, per la qual cosa la situació de la grip se situa en nivells basals, per sota dels d’anys anteriors.

Segons la informació recollida per la Sotsdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de la Generalitat, que comprova cada setmana la situació de la grip per anticipar l’arribada de l’epidèmia anual, fins a la setmana del 16 al 22 de novembre es van analitzar 22 mostres de casos sospitosos, 13 de les quals de menors, en què quatre van ser adenovirus, dos rinovirus, dos de SARS-CoV-2 i dos per metapneumovirus, però cap de virus gripal.

Segons la sotsdirecció general, des de l’inici de la temporada el percentatge de virus aïllats més alt es detecta en rinovirus (17,3%), seguit de SARS-CoV-2 i d’adenovirus, amb 9,3% respectivament.

Els experts consideren que l’ús de les mascaretes i les mesures d’higiene, distanciament i ventilació són les que fan que el virus de la grip no hagi fet encara acte de presència i confien que aquest any sigui molt menys freqüent precisament per les mesures anti-Covid, tot i que caldrà esperar l’arribada dels dies més freds.

Malgrat no trobar cap virus de la grip, els centres d’atenció primària no sentinella de tot Catalunya han comunicat alguns casos sospitosos de grip que no arribarien a 1,3 per cada 100.000 habitants, per la qual cosa les autoritats sanitàries consideren que la incidència de la síndrome gripal es mantindrà en un nivell basal en les pròximes setmanes, entorn de 5 o 8 casos per 100.000 habitants.

Per a aquest any, es considerarà epidèmia quan els casos de grip superin els 76,2 casos per cada 100.000 habitants.

Excés de mortalitat

En el seu informe setmanal, la sotsdirecció general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública informa que entre el període del 6 d’octubre al 18 de novembre el percentatge d’excés de mortalitat a Catalunya s’ha situat en un 28%, i ha afectat sobretot el grup d’edat de més grans de 74 anys (33%).

Notícies relacionades

Aquest excés de mortalitat, atribuïble al coronavirus SARS-CoV-2, ha fet que entre els esmentats dies es produïssin a Catalunya 9.452 morts, quan en el mateix període d’anys anteriors –sense epidèmia– hi havia una mitjana de 7.360 morts.

L’excés de mortalitat afecta més les dones que els homes –un 37% d’excés en dones, davant un 33% en homes–, mentre que en menors de 65 anys l’excés de mortalitat ha sigut menor, del 16% més que la mitjana d’altres anys, pel 33% d’augment de mortalitat en els més grans de 74 anys.