SEGONA ONADA DE CORONAVIRUS

La desescalada a Catalunya, pendent de la velocitat de contagi

La R s'ha de mantenir per sota d'1 per continuar amb l'aixecament de restriccions

Salut busca mantenir l'evolució actual. «Si ho aconseguim, tindrem Nadal», resumeix Mendioroz

undefined55981614 grafcat5108  barcelona  25 11 2020   detalle de uno de los m201130185248

undefined55981614 grafcat5108 barcelona 25 11 2020 detalle de uno de los m201130185248 / Alberto Estevez

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya encara una setmana complexa en què, previsiblement, començarà a veure l’impacte epidemiològic de la desescalada que, de manera progressiva, va arrencar el 23 de novembre passat. Els efectes de les restriccions, tant de les que s’imposen com de les que s’aixequen, tarden entre 10 i 14 dies a fer-se notar. Així, entre dijous i dilluns de la setmana vinent, segons estima la Generalitat, començarà a veure’s aquest impacte, i es preveu que augmentin els contagis, ja que com menys restriccions hi hagi, més interacció social es produeix.

Però la preocupació més gran no és tant aquesta com la possibilitat (real, i més tenint en compte que l’hivern i les festes de Nadal són a la cantonada) que la pandèmia es descontroli. Per això, al llarg d’aquesta desescalada, els ulls estaran posats, sobretot, en l’índex de reproducció (o R, que indica la velocitat a la qual es transmet el virus): s’haurà de mantenir per sota d’1, la qual cosa significarà que la pandèmia continua en remissió, per seguir endavant amb el pla. Altrament, si supera el llindar d’1, el virus estarà en expansió i el més probable és que es faci marxa enrere en l’aixecament de restriccions.

El cap de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha definit aquesta setmana com a «clau» per veure l’impacte de la tornada a l’activitat i ha demanat «anar amb compte» amb el compliment de mesures perquè «no hi hagi un petit desastre». «Si no hi ha un canvi de tendència important, passarem al següent tram de la desescalada [el dilluns 7 de desembre]», ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, que, no obstant, ha evitat garantir, de manera inequívoca, que hagi de ser així. Aquest dilluns, Salut ha notificat, en les últimes 24 hores, 562 nous contagis i 36 morts per Covid-19.

Més risc que al juny

Per primera vegada en dos mesos, el risc de rebrot (que indica el potencial creixement de la pandèmia) ha baixat de 200 punts i s’ha situat en els 196, cosa que significa que el risc d’expansió del virus ha deixat de ser «molt alt» per ser «alt». Els indicadors, malgrat que disten molt de ser els idonis, sí que marquen una clara millora respecte a setmanes anteriors, però compte: les dades d’avui reflecteixen el comportament del virus 15 dies enrere, és a dir, abans que arrenqués la desescalada.

El 19 de juny, quan es va derogar l’estat d’alarma, el risc de rebrot era de 16 punts. El 23 de novembre, inici de la desescalada, de 237

Una imatge que revela la fragilitat del moment actual: el 19 de juny, quan a Catalunya va acabar l’estat d’alarma, el risc de rebrot era «baix», de 16 punts. El 23 de novembre, quan va arrencar la desescalada de la segona onada de coronavirus, aquest índex, estava en els 237 punts: era «molt alt». Per això la consellera Vergés ha descartat avançar qualsevol decisió en relació amb les reunions nadalenques, les quals, en principi, tindran un màxim 10 persones, tal com es preveu en el pla de desescalada del Govern i com ha confirmat aquest dilluns el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

A més, malgrat que el Govern estudia que els nens menors de 14 anys no computin dins del nombre màxim de persones en les reunions, Vergés ha remarcat que, de moment, no hi ha res tancat. «Si aconseguim mantenir la corba actual, tindrem Nadal. Si no, no en tindrem», ha resumit Mendioroz.

Una millora insuficient

«Hem millorat moltíssim, en comparació amb fa unes setmanes. Però encara tenim una situació molt complexa: hi ha 458 persones a les ucis [el Govern, inicialment, s’havia fixat un màxim de 300 per començar a desescalar]», assenyala Daniel López Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). López Codina creu que, pròximament, Catalunya veurà «una pujada de l’R», tot i que desconeix de «quant». 

«Si segueix per sota d’1, podrem anar avançant. Però, si puja d’1, estarem en risc una altra vegada. Recomanem seguir amb la reobertura, però sense avançar cap etapa», diu. Ell creu que, en cas que pugi la incidència acumulada (que actualment està en els 270,48 casos per 100.000 habitants), caldrà «reaccionar ràpid fent marxa enrere en algunes mesures».

Els epidemiòlegs adverteixen que les baixades dels indicadors a Espanya no estan sent «tan acusades» com en la primera onada

Notícies relacionades

Per al portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (Sespas), Ildefonso Hernández, la incidència continua sent, a tot Espanya, «massa alta» i això «afavoreix la transmissió». «Aquesta vegada, les baixades no estan sent tan acusades com en la primera onada. La incidència en el país està en els 275 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies. Per sobre dels 50 o 100, la situació és inestable», adverteix.

Per això fa una crida a «reduir al màxim» la interacció social. «La població es comporta quan percep el risc. Però quan percep estímuls i hi ha convocatòries, tenim problemes», diu Hernández. Creu que, si a Catalunya les reunions per Nadal seran finalment de 10 persones, l’ideal és que es facin en espais oberts i amb mascareta i distància física.