ADVERTÈNCIA

L'OMS diu que les vacunes no erradicaran la Covid-19 de moment

Els experts de l'ONU alerten del paper dels «supercontagiadors»

zentauroepp55847213 file photo  an employee of german biopharmaceutical company 201113165152

zentauroepp55847213 file photo an employee of german biopharmaceutical company 201113165152 / Andreas Gebert

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) han avisat aquest divendres que les futures vacunes no aconseguiran, per ara, erradicar el coronavirus, ja que mentre es van administrant als grups prioritaris hi continuaran havent les persones conegudes com a ‘supercontagiadores’.

«Esperem que la vacunació serveixi per controlar la transmissió del virus, però fins que no sapiguem com funciona en la vida real o tinguem més detalls sobre la forma en què el virus es transmet, no podem pensar que amb l’arribada de les vacunes es pot erradicar el virus», ha assenyalat el director d’Emergències Sanitàries de l’OMS, Michael Ryan, en roda de premsa.

Per aquesta raó, l’expert ha destacat la necessitat de concretar «molt bé» els grups de poblacióque seran vacunats, remarcant la importància de centrar-se especialment en aquells que estan participant més en el procés de transmissió del virus. «Hem de ser molt cauts, ja que sempre que hi hagi el potencial d’una persona supercontagiadora ens arrisquem que hi hagi una transmissió encara que existeixi una campanya de vacunació», ha recalcat.

Percentatge d’immunitzats

De la mateixa manera s’ha pronunciat la directora d’Immunització, Katherine O’Brien, que ha comentat que, tot i que «és possible» que les vacunes canviïn el període de temps de la infecció de Covid-19, o la forma de transmissió del virus, encara no se sap amb exactitud quin és el percentatge de població que hauria d’estar immunitzada a escala mundial per aconseguir la immunitat de grup.

«Hi ha estudis que suggereixen que seria necessari que entre un 60% i un 70% hauria de ser immune al virus perquè s’interrompi eficaçment la transmissió, si bé tot això dependrà de l’eficàcia de les vacunes i per això és molt important recollir més informació sobre els efectes que tindran tant per protegir una persona com per interrompre la transmissió», ha detallat.

Per tot això, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha avisat els països que realitzar tests Covid-19 a la població continua sent «vital» per frenar la pandèmia, i ha recordat que els països que millor han controlat la transmissió del coronavirus són els que més proves han fet a la població.

Tests més barats i fàcils d’utilitzar

Notícies relacionades

En aquest sentit, Tedros ha remarcat la necessitat de comptar amb «més i millors» tests de Covid-19 que siguin «fàcils d’utilitzar, barats, fiables i ràpids» a fi que els pacients puguin ser atesos al més ràpid possible, aïllats i els seus contactes rastrejats.

«Les vacunes es van desplegant pel món, però els tests continuen tenint un paper vital en la pandèmia, per la qual cosa s’han de realitzar de manera estratègica ja que són els que permeten detectar el lloc on es troba el virus», ha conclòs Tedros.

Temes:

OMS Coronavirus