MESURES PER LA COVID

Soc gallega i visc a Barcelona. ¿Podré anar a Galícia a passar el Nadal?

Preguntes i respostes sobre la desescalada de les restriccions que comença a Catalunya el dilluns 23

zentauroepp55848123 coronavirus barcelona201113094131

zentauroepp55848123 coronavirus barcelona201113094131 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Govern de Catalunya ja té preparat el pla de desescalada de les restriccions per la pandèmia de Covid-19, que arrencarà el pròxim dilluns 23 de novembre. Faltarà un mes per a la nit de Nadal. Aquí et presentem algunes de les preguntes que potser et formulis pensant en el pròxim Nadal que serà, sens dubte, inèdit.

Soc gallega i visc a Barcelona. ¿Podré anar a Galícia?

Segons les últimes indicacions del Govern, aquest Nadal el podràs passar a Galícia. Almenys podràs sortir cap allà a partir de la nit del 21 de desembre, data en què s’aixeca el confinament perimetral a les localitats catalanes. Si has de sortir abans, hauràs de tenir un motiu justificat, com per exemple la mort d’un familiar. 

¿A quina hora torno a casa després de la nit de Nadal?

Segons el pla de desescalada del Govern de Catalunya, el toc de queda, que no permet circular pel carrer entre les 22.00 i les 06.00 hores (excepte per causes justificades), estarà vigent al llarg de totes les fases i només s’aixecarà quan hagi acabat la desescalada. Amb el document sobre la taula, en aquests moments a les 22.00 hores del dia 24 de desembre hauràs d’estar a casa teva després d’haver sopat amb la teva família (trobada en la qual no hi pot haver més de 10 persones). No obstant, és possible que el toc de queda es flexibilitzi, almenys durant els dies de celebració. En altres comunitats (amb una menor incidència de la pandèmia, això sí), el toc de queda comença a les 00.00 hores. És probable que aquest sigui un dels punts que es modifiquin en les pròximes setmanes.

¿Tindré sopar d’empresa amb els meus companys?

No, o almenys no com els tenim concebuts. Per començar, es fixa un màxim de quatre persones per taula a les terrasses dels bars i una separació de 2 metres entre taula i taula des del 7 de novembre, i les terrasses podran obrir el 100% i l’interior, al 30%. O sou pocs a l’empresa o el format serà molt diferent. A més, el restaurant només podrà estar obert fins a les 21.30 perquè el toc de queda es manté a les 22.00 hores. Això suposarà sopars a l’europea, si s’organitzen.  A més, les activitats socials estaran limitades a un màxim de 10 persones a partir del 21 de desembre, corresponent a un màxim de dues bombolles de convivència habituals o a una bombolla ampliada. A més, tenint en compte que molta gent està teletreballant, una cosa que el Govern demana a les empreses que fomentin, no tindria gaire sentit ni seria gaire responsable que després se celebressin sopars. Queden per a l’any vinent.

¿On comprar els regals de Nadal?

Podràs fer-ho a les teves botigues o centres comercials de sempre, simplement hauràs d’estar preparat per fer cua.  Els comerços de més de 800 metres quadrats podran habilitar tot l’espai, amb el 30% del seu aforament total, per als que vulguin avançar les compres nadalenques i començar el 23 de novembre.  A partir del 7 de desembre, els comerços passaran al 50% de l’aforament (com els bars i restaurants).  Es tracta d’una mesura que s’aplicarà sobre tota la superfície de venda en locals i establiments de més de 800 metres quadrats. El que hem dit: es podran fer les mateixes compres de sempre però, atesa la reducció d’aforaments, la ciutadania haurà d’armar-se de paciència i fer cua.

¿Podré veure una representació dels ‘Pastorets’?

Aquest any no només no hi haurà sopars d’empresa, sinó que tampoc hi haurà celebracions nadalenques. El pla de desescalada del Govern és clar al respecte: les activitats socials seran limitades a un màxim de 10 persones. Així que no veurem grans aglomeracions en espais tancats per veure les clàssiques representacions de cada any. La idea és, tant sí com no, evitar que s’ajuntin moltes persones en poc espai. Els espais infantils lúdics interiors estaran tancats, el mateix que les festes majors, els bingos, casinos i les sales de joc. El Procicat ja va avisar que l’arribada dels Reis Mags serà diferent aquest any i tindrà un altre format. Arribaran a Barcelona, sí, però no tindran públic. La seva arribada amb barco es veurà per televisió i l’entrega de cartes serà amb cita prèvia.