MOBILITZACIONS

Els MIR catalans anuncien cinc dies més de vaga la setmana vinent

Els metges interns residents reclamen millores formatives, laborals i salarials: «Som mileuristes»

La mobilització aconsegueix «bastant seguiment», tot i que no afecta els hospitals pels serveis mínims

undefined55040217 barcelona 21 09 2020  sociedad   concentraci  mir davant el 200921155247

undefined55040217 barcelona 21 09 2020 sociedad concentraci mir davant el 200921155247 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Poc temps per a la formació i falta de supervisió. Poc respecte dels torns de descans. Sous baixos (uns 1.000 euros de salari base) malgrat les llargues jornades laborals i la responsabilitat. Per aquests motius els metges interns residents (MIR) catalans han inaugurat aquest dilluns la primera de les tres jornades de vaga previstes per a aquesta setmana, mobilització que ha sigut secundada pel 90% dels cridats a fer-la segons el sindicat Metges de Catalunya (el 37%, segons Salut). I han anunciat cinc dies més de vaga la setmana vinent. Segons fonts hospitalàries, tot i que aquesta primera jornada ha tingut «bastant seguiment», no ha causat «alteracions» almenys als principals hospitals de Barcelona degut, principalment, als serveis mínims que es van marcar.

Aquesta vaga mèdica té lloc en un delicadíssim context: en plena pandèmia mundial de la Covid-19, quan es necessita més que mai als sanitaris. Però això reflecteix el cansament dels MIR, que se senten maltractats per la Conselleria de Salut i que, a més, igual que la resta dels sanitaris, han vist augmentar en els últims mesos la demanda assistencial a causa de coronanavirus. Els joves no són els únics: també l’atenció primària de Catalunya està estudiant si convocar una altra vaga com fa dos anys. 

Aquesta vaga té lloc en plena pandèmia mundial de Covid-19, cosa que reflecteix l’atipament dels sanitaris

«¡Sou de becari, sense límit d’horari!» o «¡Argimon, dimissió!» (Josep Maria Argimon és el director de l’Institut Català de la Salut, ICS, a més del secretari de Salut Pública) han sigut alguns dels crits que s’han sentit aquest dilluns a les 12 hores a la seu del Departament de Salut, on s’han mobilitzat centenars de joves metges. Segons els càlculs de Metges de Catalunya, a Catalunya hi ha al voltant de 3.600 MIR, que representen, aproximadament, el 10% de la plantilla total de metges (n’hi ha entre 36.000 i 38.000 actualment).

Negociacions

El portaveu del comitè de vaga, Àlex Mayer, ha anunciat al migdia que, a més dels tres dies de vaga previstos per a aquesta setmana, hi haurà cinc dies més la pròxima. Els MIR reclamen, principalment, canvis per poder formar-se en la seva especialitat dins de l’horari de treball i millores retributives en el sou base i les hores de guàrdia. «Hem tingut negociacions serioses després de la convocatòria de vaga, a base de reivindicacions, per això esperem que les concentracions sí que siguin efectives per aconseguir allò que reclamem», ha explicat Mayer als mitjans.

Divendres hi va haver una reunió amb el Govern i les patronals per intentar un acord i desconvocar la vaga, però, després de la trobada, els MIR han mantingut la convocatòria: «Ens donen la raó en totes les nostres reclamacions, però a l’hora de la veritat concreten molt poc», ha criticat. Mayer ha lamentat que, de cara a la vaga, se’ls exigeixen uns serveis mínims que, segons el seu parer, no es corresponen amb els que hauria de fer un MIR: «Ens posen mínims com si fóssim adjunts, però som personal en formació», ha opinat.

Asseguren que no es respecta el seu descans, que no hi ha «supervisió» de les seves tasques i que depenen de les guàrdies per «subsistir»

Els MIR reivindiquen que, en l’actual pandèmia de Covid-19, s’ha fet «patent» que el seu paper com a metges graduats ha sigut «capital». «Hem estat en primera línia als diferents dispositius hospitalaris, extrahospitalaris i als centres d’atenció primària (CAP). Hem hagut de modificar els nostres horaris, igual que els nostres companys adjunts, i va caldre suspendre les nostres rotacions formatives. A més, durant el pic de la crisi, la retribució de la jornada laboral s’ha vist afectada i, en alguns casos, s’ha reduït fins a la mínima expressió», denuncien en un manifest.

«No hi ha supervisió»

Lucía Gómez és resident d’Hematologia a l’Hospital de Sant Pau (Barcelona). «Demanem que es respectin els descansos entre els torns de guàrdies. Hi ha d’haver 24 hores entre cada guàrdia i 36 hores de descans entre cada setmana. En molts serveis no es respecten». Gómez assegura, a més, que «no hi ha supervisió» del treball dels MIR, malgrat que fan «tasques de responsabilitat». 

Notícies relacionades

«Som personal essencial de l’hospital. Fem un treball estructural i sortim cada dia més tard del nostre torn i no se’ns paguen les hores extra», assenyala Manel Tuells, resident de tercer any de Medicina Interna a l’Hospital de Bellvitge (l’Hospitalet).  Tuells assegura que alguns MIR se’ls «obliga» a atendre a planta i fer operacions «amb sous de mileuristes». «Depenem de les guàrdies per subsistir i tot això després de 10 anys de formació», denuncia. I recorda que, arran de la pandèmia, els hospitals «han recorregut totalment als residents».

El Diego, resident de segon any de Medicina de Família al CAP Santa Coloma de Gramenet, assegura, a més, que els MIR són «utilitzats com a moneda de canvi quan no hi ha prou adjunts». «Tenim una responsabilitat que no ens tocaria si el contracte és de formació», conclou.