'APP' DE RASTREIG

Sis comunitats inicien les proves de l''app' 'Radar Covid'

Andalusia, Cantàbria, Aragó, Extremadura, les Canàries i Castella i Lleó arrenquen en fase de proves

undefined54456607 una persona hace uso desde su tel fono m vil de la aplicaci 200812192816

undefined54456607 una persona hace uso desde su tel fono m vil de la aplicaci 200812192816 / Jesus Hellin

2
Es llegeix en minuts

Andalusia, Cantàbria, Aragó, Extremadura, les Canàries i Castella i Lleó són les primeres sis comunitats que des d’aquest dijous han posat en marxa, en fase de proves, l’aplicació mòbil d’alerta de contagis del coronavirus, l’anomenada Radar Covid, amb un programa pilot que es va acabar fa unes setmanes a l’illa canària de La Gomera.

Segons ha informat el Ministeri de Sanitat aquest dijous, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va acordar dimecres passat que les comunitats que concloguin el procés d’adaptació necessari puguin començar a operar en proves amb aquesta aplicació.

Es tracta d’un acord temporal, «que permet accelerar la implantació del desenvolupament» i que haurà de ser ratificat a través de convenis bilaterals entre les conselleries sanitàries de cada comunitat i el departament que dirigeix Salvador Illa.

És un primer pas, explica el Ministeri, en el pla d’implantació nacional de l’aplicació, que fins avui ja compta amb uns dos milions de descàrregues en les seves versions per als sistemes operatius Android i iOS.

Les altres comunitats també han manifestat el seu interès a posar en marxa aquesta eina i per això treballen per integrar-la als seus sistemes sanitaris de cara a posar-la en marxa en les pròximes setmanes.

No identifica els contactes

La Radar Covid utilitza el «bluetooth» dels mòbils per avisar els seus usuaris si han estat a prop d’una persona contagiada durant quinze minuts o més i a dos metres o menys de distància.

No fa servir la geolocalització ni recull cap dada dels usuaris, sinó que assigna nombres aleatoris als mòbils dels ciutadans, que voluntàriament se la instal·len per avisar-los que han de contactar amb les autoritats sanitàries per haver estat últimament a prop d’algun contagiat, a qui mai s’identifica.

Són precisament les comunitats autònomes de les quals depèn el procés d’implantació de l’aplicació, que requereix un desenvolupament, i cadascuna ha de definir el seu circuit intern de funcionament.

I és que cada comunitat, com s’ha fet a La Gomera, on s’ha desenvolupat el programa pilot de l’aplicació, haurà de facilitar un codi als participants, que, a l’introduir-lo al mòbil, permet avisar els contactes pròxims amb qui s’ha actuat durant els últims dies perquè al seu torn contactin amb l’autoritat sanitària corresponent.

15 de setembre

Notícies relacionades

L’estimació de l’Executiu és que estigui disponible a nivell nacional a partir del 15 de setembre, segons va afirmar la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, en la presentació dels resultats del programa pilot el 3 d’agost passat.

Sanitat informa, així mateix, que la Comissió Europea està desenvolupant el marc legal i tècnic que faci possible la interoperabilitat entre aplicacions basades en el model descentralitzat, com és el cas de la Radar Covid, perquè puguin continuar funcionant més enllà de les fronteres de cada Estat.