GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Catalunya nomena un nou secretari de Salut Pública després de dos mesos de buit

Josep Maria Argimon, gerent de l'ICS, dirigirà l'organisme amb el territori al caire d'una altra quarantena

Al maig Joan Guix va dimitir per motius personals i des d'aleshores no hi ha hagut un portaveu sanitari

zentauroepp31467537 soc argimon200718110322

zentauroepp31467537 soc argimon200718110322

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Després de gairebé dos mesos sense un secretari a l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), organisme que hauria de jugar un paper fonamental en la gestió de la pandèmia de coronavirus, el Govern ha posat al capdavant Josep Maria Argimon, l’actual gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i com confirmen fonts de la Conselleria de Salut a aquest diari. Argimon (Barcelona, 1958), especialista en medicina preventiva i salut pública, compatibilitzarà els dos càrrecs. Els dos de gran envergadura i en plena crisi sanitària. Al capdavant de l’ICS, Argimon ja gestiona vuit hospitals i el 80% dels centres d’atenció primària (CAP) de tot Catalunya.

L’anterior secretari de l’Aspcat, Joan Guix, va deixar el càrrec el 28 de maig per motius de salut. Des d’aleshores, l’Aspcat ha estat nua. Aquest fet i el feble dispositiu de rastrejadors del virus (120 persones, per a tot Catalunya, que es dediquen a seguir els contactes dels casos positius, tot i que fa tres dies Salut en va anunciar 500 més) han sigut molt criticats per diferents personalitats, com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. «El Govern va arribar tard a Lleida i arriba tard a l’àrea metropolitana de Barcelona», va afirmar ahir Colau.

Ella i diferents experts sanitaris (com, per exemple, el Cap de Malalties Infeccioses del Hospital de la Vall d’Hebron, Benito Almirante) critiquen l’Executiu de Quim Torra per la gestió de la pandèmia, que torna a fuetejar amb força Catalunya, territori que des d’aquest dissabte està de nou en la fase 2 de la desescalada i que es troba a les portes d’un nou confinament obligatori, ja sigui perimetral o total com el viscut mesos enrere. El director de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 de la Conselleria de Salut, Jacobo Mendioroz, no descarta que aquesta dràstica mesura arribi en les pròximes dues setmanes. Hores després d’aquesta afirmació, Colau ha negat que aquesta decisió sigui sobre la taula.

L’exsecretari, Joan Guix

L’exsecretari de Salut Pública de Salut, Joan Guix, va deixar el seu càrrec el 28 de maig per motius de salut. Va ser l’home que va dirigir la gestió de la crisi del Covid-19 a Catalunya des de l’inici de la crisi sanitària i llavors va prendre la decisió de fer-se a un costat «coincidint amb l’evolució a la baixa de l’epidèmia».

L’Agència de Salut Pública de Catalunya és l’organisme responsable de la promoció i protecció de la salut, de la prevenció i gestió de les alertes epidemiològiques i alimentàries i de la salut laboral. La seva funció és similar a la que juga el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat, al capdavant del qual hi ha Fernando Simón. Les personalitats que dirigeixen aquest tipus d’entitats, a més de tenir sòlids coneixements epidemiològics, també han de tenir una marcada solvència comunicativa perquè són els encarregats d’explicar a la població la situació de la pandèmia.

En els últims mesos, Catalunya no ha tingut cap portaveu sanitari que es dirigís als catalans per comunicar-los l’evolució del virus. Aquest paper requeia en personalitats polítiques, com la consellera de Salut, Alba Vergés, el conseller d’Interior, Miquel Buch, o la consellera de Presidència, Meritxell Budó. No són experts en salut pública.

Mil nous contagis un dia

Fa dues setmanes, Salut va nomenar l’epidemiòleg Jacobo Mendioroz director de la nova Unitat de Seguiment del coronavirus a Catalunya. Però el lideratge de l’Aspcat continuava buit. 

Notícies relacionades

Des de fa 15 dies la situació a Catalunya és preocupant, ja que els contagis han tornat a pujar de manera exponencial. Inquieta sobretot la situació de Lleida i de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Ahir, Salut va registrar 1.111 nous casos en només 24 hores. Són xifres similars a les de mesos enrere, quan estava vigent l’estat d’alarma. Catalunya, que té totes les competències recuperades des del juny per l’acabament de l’estat d’alarma, es troba en pitjor situació que la resta d’Espanya.

Entre les funcions que desenvoluparà a partir d’ara el nou secretari de l’Aspcat, en coordinació amb la unitat que dirigeix Mendioroz, hi ha la integració dels esforços de vigilància de casos Covid-19 amb els diferents nivells assistencials partint de l’àmbit de l’atenció primària i en clau territorial de país. El seu nomenament serà efectiu dimarts que ve en el consell executiu del Govern.