PROTECCIÓ SANITÀRIA

Simón qualifica les mascaretes FFP2 com a «egoistes» i demana les quirúrgiques

L'alt càrrec de Sanitat assegura que estan pensades perquè no es contagiï l'usuari sense importar els altres

zentauroepp53930056 fernando simon200629181142

zentauroepp53930056 fernando simon200629181142 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha qualificat d’«egoistes» les mascaretes FFP2tant amb vàlvula com sense, perquè estan pensades perquè la persona que les porti no s’infecti i protegeixen menys que les quirúrgiques del contagi a altres persones. En conseqüència, ha qualificat les quirúrgiques, les més comunes entre la població, com les «altruistes».

En roda de premsa aquest dilluns, l’epidemiòleg ha abordat la polèmica sobre l’ús de mascaretes FFP2 amb vàlvula, explicant que el seu problema és que «concentra l’aire exhalat en un punt concret». «Des del meu punt de vista, poden ser les ‘egoistes’: jo em protegeixo i els altres em preocupen poc. Protegeixen també d’infectar altres persones, però no tant com les quirúrgiques», ha criticat.

Notícies relacionades

No obstant, sí que ha puntualitzat que es pot plantejar l’ús de FFP2 en «una persona que té seguretat que no està infectada i és molt vulnerable», però «millor sense vàlvula». «En un moment determinat, si no hi ha cap altra opció, val per a persones concretes, però des del punt de vista poblacional no és l’ideal. Em costa ser radical en aquestes coses, una persona altament vulnerable s’ha d’entendre que la utilitzi, però l’ideal és l’altruista», ha conclòs.

No recomanades

Simón ja va recordar a mitjans de maig que l’ús de les mascaretes FFP2, com les que va distribuir la Comunitat de Madrid a tots els seus ciutadans a través de les farmàcies, no estan recomanades per a la població general, però va puntualitzar que la seva utilització no li sembla «ni malament ni bé». Aquesta mateixa anàlisi comparteixen des del Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM): «Les mascaretes autofiltrants (N95, FFP2, FFP3) no es recomanen per al seu ús per la població general».